Parlamentul European consideră „inacceptabilă” ultima variantă de negociere pe Tratatul internaţional al UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European
Parlamentul European

Negociatorii Parlamentului European pe tratatul internaţional al UE ce ar urma să impună noi reguli fiscale, stabilite în urma summitului de la Bruxelles, din 8-9 decembrie, consideră „inacceptabile" ultimele modificări.

Ultima variantă a tratatului, cea de-a treia, transmisă pe 10 ianuarie, modifică substanţial caracterul obligatoriu şi imperativ al unor prevederi. Astfel, obligaţia de a transpune regula privind bugetul echilibrat - aşa numita "regulă de aur - în sistemele juridice naţionale mai este doar „de preferinţă" necesară la nivel constituţional şi ar trebui judecată de Curtea Europeană de Justiţie. În primele două variante, acest element era extrem de important. Potrivit mai multor experţi, această „îndulcire" de ton este introdusă „preventiv" pentru a rezolva problema „referedumurilor naţionale" la care mai multe capitale europene au anunţat că ar fi nevoite să recurgă pentru a da mai multă putere Bruxelles-ului în privinţa bugetului.

De asemenea, prevederea care stabilea că Executivul UE poate trimite un stat indisciplinat în faţa Curţii Europene de Justiţie a fost şi ea schimbată, iar decizia a fost lăsată statelor membre.

„Orice parte contractantă (n.n. stat membru) care consideră că o altă parte contractantă nu a respectat acordul poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sau poate a invita Comisia Europeană să emită un raport în acest sens. În acest ultim caz, în cazul în care Comisia Europeană, după ce a acordat părţii contractante în cauză posibilitatea să îşi prezinte observaţiile, confirmă neregulile, situaţia va fi adusă în faţa Curţii de Justiţie, de către părţile contractante. Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene este obligatorie pentru părţi"

Cele mai recente modificări ale Proiectului de Tratatul privind Uniunea economică şi fiscală a UE nu pot fi aprobate de către Parlamentul European, au transmis în această seară, într-o scrisoare comun[, negociatorii desemnaţi ai acestei insituţii, eurodeputaţii Elmar Brok (PPE, Germania), Roberto Gualtieri (social democraţi, Italia), Guy Verhofstadt (liberali, Belgia) şi Daniel Cohn-Bendit (Grupul Verzilor/ Franţa).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite