Belgia, ţara fără guvern, face un buget de criză sub presiunea agenţiilor de rating şi a amenzilor Bruxelles-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii belgieni au ajuns brusc, în 24 de ore, la un acord asupra bugetului ţării şi ar putea forma un Guvernul, după un an şi cinci luni de negocieri şi după ce ratingul i-a fost retrogradat tocmai din cauza instabilităţii politice.

„Mai sunt încă anumite zone la care mai trebuie să lucrăm. Sper că vom putea avea un guvern nou până la sfârşitul acestei săptămâni", a spus primul ministru desemnat Elio Di Rupo, citat de EuObserver.

Partidele implicate în negocieri - valone, flamande, socialişti, liberali şi creştin-democraţi - au făcut planuri pentru a reduce cu 11 miliarde de euro cheltuieli anul viitor. Măsurile de austeritate se vor aplica în special sectorului pensiilor cu restricţionarea pensionărilor anticipate, iar primii care vor fi afectaţi de reducerile bugetare vor fi angajaţii din sectorul public şi militar, cei din căi ferate şi servicii poştale. „Toate agenţiile guvernamentale vor trebui să dea câte un puţin", a mai spus Di Ripo. Sindicatele au ameninţat deja cu proteste programate la începutul lunii decembrie.

Măsurile anunţate de Belgia vin şi ca urmare a presiunii instituţiilor europene. Comisia Europeană a avertizat că Belgia ar putea fi amendată cu 700 de milioane de euro în cazul în care nu face reduceri de cheltuieli până la mijlocul lunii decembrie. Vicepreşedintele CE Olli Rehn a salutat decizia Belgia, planul măsurilor sale de austeritate şi problemele legate de procedura de deficit excesiv urmând să fie discutate la reuniunea ministrilor de finanţe care este programată miercuri la Bruxelles.

Datoria Belgiei va atinge 97% din PIB la sfârşitul anului, dar dacă statul, cu una dintre cele mai "deschise" economii din zona euro, ar trebui să facă din nou infuzii de capital pentru bănci, îndatorarea ar sări de 100%. Iar randamentul obligaţiunilor sale a atins deja 5,8% vineri - faţă de 4,8% la începutul săptămânii. Guvernul interimar belgian a lansat, joi, un apel la populaţie pentru a cumpăra obligaţiuni şi a ajuta astfel statul să facă faţă datoriei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite