Schulz către liderii de la Bruxelles: Nu aveţi curaj să-i spuneţi lui Merkel să o lase baltă cu schimbarea tratatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schulz
Martin Schulz

Liderul socialiştilor europeni din Parlamentul European, Martin Schulz (Germania), unul dintre cei mai redutabili candidaţi pentru preşedinţia instituţiei, i-a criticat astăzi, în plen, la Strasbourg, pe şefii instituţiilor europene, de la Barroso până la van Rompuy, pentru că acceptă dezbateri despre modificările de tratat ale UE într-un moment în care nimeni nu şi le doreşte.

„Discutăm despre o revizuire a tratatelor. Nu cred că Mario Monti în Italia are nevoie acum de acest lucru. Credeţi că Greciei îi lipseşte asta? Pentru că Angela Merkel o vrea pentru guvernanţa economică şi voi nu aveţi curajul să-i spuneţi să o lase baltă? Nici voi nu aveţi chef de o astfel de modificare de tratat. Decidem în UE ce avem de făcut în funcţie de un partid german de 60.000 de membri?", a spus Schulz. la una din cele mai importante dezbateri ale plenului de la Strasbourg legate de guvernanţa economică. Această temă trebuie pregătită pentru Consiliul European de iarnă, ultimul din acest an, programat pe 9 decembrie.

În ultima săptămâna, cancelarul german Angela Merkel încerca să-şi convingă membrii de partid (CDU) să adopte o rezoluție prin care cere ca viitorii președinți ai Comisiei Europene să fie aleși direct de către cetățenii Uniunii Europene - o modalitate de a crea o uniune poltiică mai strânsă a UE, pentru a combate criza datoriilor suverane. De asemenea, ea a vorbit în mai multe rânduri despre modificarea tratatelor în sensul includerii unor sancţiuni pentru statele "care nu fac ce trebuie în zona euro"

Ce vrea Merkel

Angela Merkel a cerut în timpul conferinței anuale a partidului său creştin-democrat german (CDU), susținută luni în Lepizig, Germania sprijin pentru o rezoluție care cere un regulament mult mai strict al Uniunii Europene și crearea unei taxe pe tranzacții financiare la nivelul zonei euro, idee combătută cu vehemență de Marea Britanie.

"Datoria generației noastre este să încheie crearea unei uniuni economice complete și să contruiască o uniune politică. Aceasta nu înseamnă mai puțină Europă, ci mai multă Europă", a mai spus Merkel.

Declarațiile cancelarului german vin într-un moment în care Uniunea Europeană și moneda sa unică, euro, se confruntă cu cea mai gravă criză de până acum. Merkel a numit criza a actuală "cel mai greu ceas al UE de la al doilea război mondial până acum" și a spus că doar printr-o uniune politică mai strânsă UE ar putea trece peste evenimentele care au cutremurat zona euro.

Sugestiile lui Merkel de transformare a UE într-o structură federală de tipul "Statele Unite ale Europei" vin pe fondul tuturor declarațiilor șefilor instituțiilor UE care cer o Europă cu reguli mai stricte, în ciuda dorinței unor șefi de guverne precum britanicul David Cameron de mutare a puterii de la Bruxelles înapoi la statele membre.

Nu e pe agenda preşedinţilor

Alegerea directă a președinților Comisiei Europene de către cetățenii UE este posibiliă, precum și celelalte reguli de guvernanță economică cerute de Germania și alte state membre, doar prin schimbarea tratatului european, cel care guvernează felul în care funcționează instituțiile UE.

Comisia Europeană a precizat ieri că a luat act de declaraţiile doamnei Merkel şi că discursul ei de la Leipzig a avut "o dimensiune europeană foarte puternică", dar că problema specifică privind alegerea președinților CE nu se află pe agenda șefilor UE.

Posibile modificări propuse în decembrie

Aceasta s-ar putea regăsi, însă, în propunerea detaliată pe care președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, președintele CE, Jose Manuel Barroso și șeful Eurogrupului, format din miniștri de finanțe din zona euro o vor compune, înainte de summitul european din luna decembrie (2011), privind reglementarea mai strictă a guvernanței economice din zona euro, care va presupune, cel mai posibil, și schimbări ale tratatului UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite