Comisarul pentru piaţă monetară: Schimbările dramatice din pieţe legate de Spania şi Italia sunt „nejustificate”. Investitorii reacţionează „de frică şi de lăcomie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru politcă monetară Olli Rehn a intervenit astăzi, la Bruxelles, în încercarea de a calma pieţele financiare în scădere şi temerile investitorilor după ce rata de împrumut a Spaniei, ca și cea a Italiei, a crescut la cote foarte mari.

"Aceste schimbări dramatice în piețe sunt nejustificate, iar în acest moment, sunt imposibil de înțeles", a spus Oli Rehn.

"E ca şi cum elemente fundamentale ale economiei Spaniei şi Italiei s-ar fi schimbat peste noapte. Ambele țări s-au angajat la o serie de reforme de consolidare fiscală care să le aducă creștere economică. Reformele structurale sunt cele către care ar trebui să ne îndreptăm atenția acum," a spus Rehn.

El a fost întrebat însă cum explică reacţia pieţelor şi a investitorilor. „Ei vor să facă bani. Asta urmăresc şi acest lucru este determinat şi de teamă şi de lăcomie. În diferite combinaţii. Dacă vrem să calmăm pieţele trebuie să câştigăm încrederea lor", a spus Rehn.

Despre Grecia: Răbdare, îngrijorările nu sunt justificate 

„Îngrijorările tot mai mari legate de Grecia nu se justifică. Investitorii nu par a fi convinşi că datoria Greciei va intra pe o cale sustenabilă. Această impresie este greşită. Termenii şi condiţiile de finanţare a datoriei publice a Greciei înseamnă o extindere a scadenţelor şi se vor micşora ratele împrumuturilor".

Cum câştigă UE încrederea pieţelor?

„Sentimentul investitorilor a fost afectat de datele recente care indică slăbiciuni în economia globală. Există şi alte surse de tensiuni mai aproape de noi. Deşi acordul din 21 iulie (de la summitul liderilor UE din zona euro) a fost o schimbare radicală, am întâmpinat dificultăţi în a comunica acest acord către pieţe. E nevoie de timp pentru a-l pune în aplicare. Pieţele financiare s-ar fi aşteptat la efecte imediat, dar aceste aşteptări erau nerealiste şi au fost dezamăgite", a spus comisarul pentru politică monetară.

El a explicat măsurile în curs de aplicare pentru gestionarea crizei datoriilor suverane.

Facem ce este necesar să implementăm acordul din 21 iulie cât mai curând posibil şi pe deplin. Sigur că ar fi fost excepţional ca acordul să fie aplicat din 22 iulie, dar acest lucru era imposibil. Detaliile acordului trebuie comunicate şi ratificate în statele membre. Este un pas absolut necesar. Avesta este preţul pe care îl plătim pentru democraţie", a spus Rehn. El a adăugat că procesul „politic" trebuie finalizat până la 1 septembrie şi acesta a şi fost sensul scrisorii trimisă ieri de preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, către liderii statelor din zona euro de a grăbi aceste proceduri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite