Bruxelles-ul belgian sub presiunea celui european? Cum afectează criza politică economia Belgiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a precizat astăzi că nu are în vedere un raport special cu privire la situaţia economic a Belgiei după ce presa internaţională a publicat informaţii referitoare la un avertisment dur al Bruxelles-ului European către cel belgian cu privire la situaţia politică fără precedent în Europa şi lipsa unui guvern al Belgiei de mai bine de un an şi care riscă să afecteze economia ţării.

"Europa vrea un guvern belgian", titra astăzi Le Soir care continua: "Comisia Europeană şi-a pierdut răbdarea" şi va lansa în 12 septembrie, cu ocazia publicării raportului asupra stării finanţelor publice ale statelor membre ale UE, o avertizare oficială adresată Belgiei.

Zona euro se teme într-adevăr că o Belgie fără guvern din aprilie 2010 să nu devină viitoarea ţintă a pieţelor financiare, mai comentează Le Soir, citat de PressEurope. Această avertizare apare într-un moment crucial al negocierilor începute de Elio di Rupo.

Cererile UE adresate politicienilor belgieni ar putea accelera ritmul negocierilor, mai spune Le Soir în editorialul său. "Sau, dimpotrivă, să accelereze o reaşezare în post temporară, dar totală, a echipei Leterme II" (guvernul care a demisionat) . Cotidianul conchide: "E greu de imaginat o presiune externă mai puternică decât atât!".

La 13 iunie, s-a împliniit un an de când politicienii aleşi nu au reuşit să se pună de acord asupra unui nou guvern.

Reacţia Comisiei Europene

Relatările din mass media de astăzi legate de situaţia economică a Belgiei nu sunt fondate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen.

„Nu există un raport pe care să-l aşteptaţi despre Belgia. Doar continuăm monitorizarea regulată pe situaţiile economine din toate statele membre şi nimic mai mult", a adăugat Amadeo Altafaj, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme economice.

„Comisia Europeană, aşa cum am repetat în mai multe ocazii, are încredere deplină că actualul guvern interimar va lua deciziile necesare în actualul context.Comisia are, de asemenea, încrederea în procesul democratic în Belgia", se arată într-un comunicat oficial al instituţiei.

Pentru supravegherea situaţiei economice în toate ţările din UE, Comisia a făcut o serie de recomandări în cadrul Semestrul UE, care au fost adoptate de către Consiliu la 11 iulie. Comisia monitorizează statele membre la punerea în aplicare a acestor recomandări şi nu are prevăzute măsuri specifice pentru Belgia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite