Trichet: Suntem în epicentrul crizei. Nu aş fi de acord ca Banca Centrală Europeană să finanţeze fondul de salvare al UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giulio Tremonti, ministrul italian de finanţe, Didier Reynders, ministrul belgian de finanţe şi  Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE
Giulio Tremonti, ministrul italian de finanţe, Didier Reynders, ministrul belgian de finanţe şi Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean Claude Trichet a spus astăzi, în Parlamentul European, la Bruxelles, că nu este de acord cu ideea ca fondul de salvare să fie refinanţat de BCE.

BCE este deja în situaţia deloc plăcută de a fi cumpărat obligaţiuni guvernamentale ale unor state şi există temeri că independenţa sa va fi compromisă. Trichet a mai spus că nu vrea ca BCE să fie dusă dincolo de activitatea sa de bază care este aceea de a menţine controlul asupra inflaţiei.

Comisarul pentru politică monetară, Olli Rehn, a confirmat după întânirea de ieri a liderilor din zona euro, la Luxembourg, că este în discuţie posibilitatea ca mărirea capacității fondului să fie realizată prin injecția de capital din Banca Centrală Europeană (BCE).

"Există variante care includ sprijinul BCE și variante care nu includ BCE", a spus Rehn. Toate schimbările propuse vara aceasta și discutate între timp de liderii economici vor fi supuse unui vot decisiv la Consiliul European din 18 octombrie, din Bruxelles.

Trichet a spus că acum este sarcina guvernelor naţionale să acţioneze. „Aş spune că este responsabilitatea lor de a face faţă celei mai grave crize de după al doilea Razboi Mondial", a spus el. "Suntem epicentrul acestei crize globale", a mai adăugat Trichet.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite