Comisia Europeană lansează o consultare publică privind finanţarea marilor proiecte de infrastructură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Europeană de Investiţii ar putea ajuta companiile private să atragă împrumuturi pentru proiecte cu potenţial de venituri pe termen lung. Aceasta ar absorbi o parte din risc şi ar contracta credite pe care le-ar oferi apoi companiilor cu proiecte "eficiente".

Comisia spune că invesţiile sunt "cruciale pentru stimularea participării sectorului privat în finanţarea proiectelor de infrastructură, mai ales în mijlocul crizei financiare".

Obiectivul UE este să ajute companiile private care au proiecte să atragă fonduri pe piaţa de capital de la investitori cum ar fi fondurile de pensii şi companiile de asigurări.

Concret, împrumuturile pentru marile proiecte ar putea beneficia de sprijinul UE sub forma unor garanţii sau unor credite contractate de către Banca Europeană de Investiţii de la alte bănci internaţionale, care urmează apoi să fie acordate companiilor private.

Soluţie pentru efectele crizei financiare

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a explicat de ce UE îşi uneşte forţele cu BEI în acest proiect: "Resursele bugetare ale UE trebuie să fie utilizate mai eficient, pentru a atrage astfel de proiecte de finanţare pe piaţa de capital". 

Preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Philippe Maystadt, spune că acesta ar putea fi un instrument util, complementar opţiunilor de finanţare tradiţionale.

"€œEste o modalitate de a atrage capital de la alţi investitori, cum ar fi fondurile de pensii şi companii de asigurări," a spus acesta. Proiectul vine ca o soluţie pentru remedierea efectelelor crizei financiare, mai sune Maystadt, deoarece a€œfinantarea infrastructurii în Europa a suferit şi băncile se confruntă cu constrângeri noi de creditare pe termen lung".

Cât va costa
În următorii zece ani, UE are nevoie de "investiţii-record" în infrastructura transporturilor, energiei şi telecomunicaţiilor pentru a atinge o creştere economică.

Mai exact, până în 2020, sumele sunt cuprinse între 1.500 de miliarde şi 2000 de miliarde euro, atât pentru reţelele de transport transeuropene, cât şi pentru marile proiecte de infrastructură energetică şi de telecomunicaţii.

Doar domeniul transportului are nevoie anual de 21,5 miliarde euro în perioada post-2013 pentru interconexiuni transfrontaliere.

Iniţiativa se adresează împrumuturilor contractate după anul 2013 şi a fost concepută de preşedintele Barroso, în colaborare cu vicepreşedintele Comisiei, Siim Kallas, responsabil pentru Transport, precum şi vice-preşedinte Neelie Kroes, responsabil pentru Agenda Digitală şi comisarii Gunther Oettinger pentru Energie şi Janusz Lewandowski pentru Buget.

CE a înfiinţat un site consultare publică, unde părţile interesate îşi pot exprima opiniile. Site-ul cuprinde un chestionar online, şi posibilitatea prezentării unor contribuţii scrise.

Consultarea, care se va încheia pe 2 mai, face parte dintr-un studiu de impact înainte de lansarea propunerii de lege.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite