Avertisment de la Bruxelles către România privind serviciile aeriene cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a lansat astăzi (19 mai) o procedură de infringement împotriva României, care ar fi încălcat legislația europeană când a semnat un acord bilateral pentru servicii aeriene cu Rusia.

România a încălcat, prin acest acord bilateral, dreptul comunitar, nerespectându-și obligațiile, ca stat membru, față de principiile și convențiile UE. Comisia Europeană a solicitat României informații suplimentare legate de acest acord.

Practic, fiecare zonă de aviaţie din UE este acum acoperită de legislaţia europeană, iar statele membre nu-și mai pot face angajamente personale față de alte ţări cu privire la zborurile internaționale dintre acel stat și țara terță în cauză.

Piața comună aeriană

Acordurile privind serviciile aeriene care conferă avantaje numai companiilor aeriene ale statului membru în cauză contravin normelor UE și principiului unei piețe comune aeriene, creată la începutul anilor '90.

Mai mult, această obligație a statelor de a nu acționa în detrimentul competiției la nivel european a fost reconfirmată în 2002 de Curtea Europeană de Justiție, când acordul "cer deschis" a creat posibilitatea mai multor zboruri UE-SUA și oportunitatea pentru cât mai multe companii să ofere aceste servicii - înainte, compania britanică British Airways avea monopol pe piața serviciilor aeriene dintre Europa și SUA.

Acord Rusia-România incomplet

Acordurile bilaterale privind serviciile aeriene încheiate între un stat membru al UE și o țară terță trebuie să conțină o „clauză de desemnare a UE". Aceasta spune că termenii respectivelor acorduri trebuie să se aplice în egală măsură tuturor companiilor aeriene din UE, nu doar celor ale statului membru în cauză.

Mai exact, fiecare relaţie internaţională a unui stat membru în privința zborurilor internaționale trebuie să se desfășoare în limitele regulilor convenit la nivel european.

Acordul care strică concurența

Statele membre care încheie acorduri bilaterale riscă să creeze conflicte între angajamentele asumate la nivel internaţional - cu țările terțe - şi obligaţiile acestora de a respecta dreptul comunitar european, în calitate de membru al UE.

"Comisia este îngrijorată de faptul că acest acord ar putea compromite tratamentul egal al companiilor aeriene din UE și ar putea denatura concurența dintre acestea," a spus un purtător de cuvânt al CE astăzi (19 mai).

Rusia este una dintre puținele țări din lume care nu recunoaște faptul că toți transportatorii aerieni din UE trebuie tratați în mod egal.

Ce urmează

România are la dispoziție două luni pentru a răspunde "scrisorii de punere în întârziere". În absența unei reacții satisfăcătoare - mai exact, dacă România nu va lua pașii necesari pentru a remedia situația - Comisia va transmite un aviz motivat, prin care va solicita României să își modifice acordul bilateral privind serviciile aeriene încheiat cu Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite