Cum comentează europarlamentari ai opoziţiei amânarea la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentari români din opoziţie comentează rezultatele Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri interne de joi, în urma căruia statele „sceptice" faţă de aderarea României - Franţa, Germania şi Olanda - au cerut un răgaz, pentru a vedea raportul de monitorizare pe justiţie, din cadrul MCV ( Mecanismul de Cooperare şi verificare).

România ar putea adera la Spaţiul Schengen, cel mai devreme în septembrie, deşi o dată sigură nu a fost fixată. Este posibilă o aderare întrepte, mai întâi cu spaţiul aerian şi într-o fază ulterioară cu cel terestru.

Cătălin Ivan, PSD: „Este un eşec al diplomaţiei, tehnic eram pregătiţi"


„Este o decizie politică şi, pentru că Franţa, Germnia şi Olanda nu pot spune că România e nepregătită, ele cuplează aderarea la Schengen şi MCV, două lucruri care în realitate sunt complet diferite. Credem că este momentul în care România trebuie să-şi evalueze politica externă, să vadă unde a greşit în relaţiile cu Franţa, Germania sau Olanda. România este pregătită din punct de vedere tehnic, dar ceea ce s-a întâmplat este un eşec al diplomaţiei. Arată că suntem la pământ cu politica externă, iar pentru asta se fac vinovaţi în primul rând preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Din păcate, ambasadorilor le este greu să întreprindă acţiuni de amploare, din cauza subfinanţării. Plus că în ultimii ani au fost numite tot felul de persoane ciudate, pentru a se plăti nişte datorii politice".


Renate Weber, PNL: „Arestările din vămi nu ne-au ajutat"

„Decizia de joi era previzibilă. Este o decizie politică şi nu una care să reflecte progresele României în ce priveşte controlul frontierelor. Se vorbeşte acum de aderarea în două etape, mai întâi cu spaţiul aerian şi abia în a doua fază cu frontiera terestră. Ceea ce s-a întâmplat joi este un semnal politic, care arată că România nu trebuie discriminată din moment ce tehnic este pregătită, dar că sunt încă mari aşteptări în ce ne priveşte. România nu trebuie să se amăgească cu arestările spectaculoase din vămi şi să creadă că asta nu are niciun fel de legătură cu decizia de acum. Partenerii noştri au înţeles că sutele de arestări înseamnă că avem o problemă de sistem. Iar acea campanie nu ne-a ajutat deloc. Eu nu spun că nu trebuiau făcute arestările. Dar ce s-a întâmplat după aceea? Câţi dintre ei mai sunt în arest? S-a aflat de traseul complet al banilor? Sigur, se discută acum de legătura care se face cu MCV. Dar după cum ştiţi, acum, în Parlamentul European, se discută despre reformarea Spaţiului Schengen, în întregul său. Şi exact criteriile din MCV vor fi extise pentru toate statele membre. Fiindcă aici cu toţii sunt conştienţi că există o strânsă legătură între corupţie şi securitatea la frontierele externe ale Uniunii".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite