Cum a comentat presa europeană summitul Sarkozy-Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţii pozitive în Germania, optimism moderat în Franţa, critici în Grecia şi Spania.

În Germania, ecourile întâlnirii au fost mai curând pozitive. „Un gest de o semnificaţie istorică". „Motorul axei franco-germane funcţionează." , notează publicaţia Tagesspiegel. În timp ce publicaţia conservatoare Die Welt remarcă faptul că cei doi liderui au reuşit „punerea la punct a unui sistem global", în pofida presiunilor politice la care au fost supuşi. Cotidianul popular Bild se întreabă îsă ce va face "o adunare în frunte cu gentilul preşedinte de Consiliu Van Rompuy, care s-ar reuni de două ori pe an. Poate ea lua decizii cu adevarat eficiente? "

Şi presa belgiană, ţara de origine a lui Herman van Rompuy, îşi exprimă dubiile cu privire la funcţionarea eficientă a „guvernului zonei euro". „Indiferent de competenţele sale (şi acestea sunt reale) fostului prim-ministru al Belgiei, Herman Van Rompuy, va rămâne prizonierul indeciziei şi incapacităţii marilor state europene şi a liderilor lor de a lua măsuri radicale" scrie Le Soir. În timp ce La Libre Belgique o atacă direct pe Angela Merkel, pentru refuzul introducerii euroobligaţiunilor. „Ea este cea care a respins de fiecare dată a respins toate soluţile pe care le-a considerat prea puţin favorabile electoratului german". Aceasta, în timp ce, în ce-l priveşte pe Nicolas Sarkozy, acesta „se agită mult, dar nu reuşeşte să-şi impună poziţiile". Cotidianul flamand De Standaard salută însă viitoarea numire a lui Van Rompuy în poziţia de „Mister Euro", afirmând că, de fapt, liderii francez şi german "nu au făcut decât să confirme ceea ce plutea în aer de câtva timp".

Mult mai critice sunt abordările din Spania şi Grecia. Pentru ziarul spaniol de centru-dreapta ABC, „Regula de aur" despre care au vorbit liderii francez şi german este "Ultimul iepure scos din pălărie, o măsură electorală a domnului Sarkozy şi a doamnei Merkel". Potrivit ziarului, măsura este menită „să calmeze nemulţumirile publicului german şi să-i dea o armă eurpeană preşedintelul francez în timpul campaniei sale prezidenţiale".

Mai nunanţat, cotidianul de centru-stânga El Pais salută ideea „ de a armoniza impozitele pe profit în ambele ţări, până în 2013 sau impunerea unor criterii stricte pentru elaborarea bugetelor". Dar ziarul constată că "regula de aur", "presupune o întârziere inevitabilă, deoarece aceasta trebuie să fie aprobată de către parlamentele naţionale."

"Au îngropat Eurobondurile" titrează cotidianul grec Eleftherotypia, de stânga. „Zona euro vă va mulţumi pentru speculaţiile de pe piaţă ", le transmite ziarul liderilor francez şi german. Ziarul Ta Nea, deplânge şi el "amânarea deciziei privind obligaţiunile euro şi neconsolidarea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF)".


Cotidianul italian La Stampa consideră însă juste abordările cancelarului Merkel şi preşedintelui Sarkozy. "Dacă noul mecanism, uşor întărit, al guvernului economic comun reuşeşte să funcţioneze, va putea deschide noi drumuri pentru titluri ale datoriei comune pentru zona euro (euroobligaţiuni). Dar nu înainte. Căci au dreptate nemţii, pentru că mai întâi trebuie eliminat riscul ca anumite state să fie tentate de unele comportamente iresponsabile", notează cotidianul Italian, citat de Presseurop.Cât priveşte taxa pentru tranzacţii financiare, invocată, de asemenea, de cei doi lideri,cotidianul Italian ramarcă: "Ar fi bine dacă s-ar reuşi punerea sa în funcţiune, căci cu cât vor fi mai numeroase ţările care nu o vor adopta (iar Marea Britanie nu are deloc intenţia asta) cu atât mai rău vor fi afectaţi cei care o vor adopta şi care îşi vor vedea schimburile comerciale slăbite".

În Franţa, cotidianul cu simpatii de centru stânga Liberation vorbeşte despre "progrese reale, dar insuficiente". Publicaţia Marianne, de asemenea cu simpatii de stânga, afirmă, la rândul ei:" Faimosul Guvern economic se va reuni doar de două ori pe an. Când te întâlneşti o dată la şase luni, nu poţi spera să opreşti atacuri speculative care se produc în fiecare zi". Atât cotidianul de referinţă Le Monde cât şi ziarul cu simpatii de centru-dreapta Le Figaro îşi exprimă scepticismul cu privire la viabilitatea taxei pe tranzacţii financiare. "O taxă pe tranzaţii trebuie să se aplice la nivel mondial. Altfel, pieţele financiare vor fi perturbate", scrie Le Monde, citând un purtător de cuvânt al unei asociaţii a băncilor britanice. În timp ce Le Figaro scrie că "sectorul bancar se opune unei taxe pe tranzacţii financiare".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite