Ţările nordice, exasperate de cerşetorii români şi bulgari. Norvegia vrea să-i expulzeze, Finlanda va încerca să-i amendeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei deputaţi din partidul naţionalist finlandez au propus un proiect de lege care va interzice cerşetoria în locuri publice, după ce aleşii din Norvegia au decis să discute o propunere prin care să-i expulzeze pe cerşetorii străini, printre care foarte mulţi români.

Cei trei deputaţi, Tom Packalén, Jussi Halla-Aho şi Olli Immonen spun că vor ca acest fenomen să fie interzis după ce numărul romilor cerşetori din Bulgaria şi România ar fi crescut brusc, informează YLE, citat de site-ul bulgar Novinite.com.

Probleme cu cerşetorii români are şi Marea Britanie. Ce măsuri vor să ia englezii

În cazul în care proiectul va fi adoptat, legile care se referă la ordinea publică din Finlanda vor fi schimbate astfel încât cerşetorii să poată să fie amendaţi.

Propunerea arată că că cerşetoria are un impact negativ asupra siguranţei populaţiei autohtone iar a le permite romilor să cerşească nu înseamnă că ei nu vor mai fi săraci sau discriminaţi în ţările din care provin.

Autorităţile din oraşe finlandeze au arătat că au înregistrat un număr tot mai mare de cetăţeni romi, în principal din România şi Bulgaria, mulţi având ca singură ocupaţie cerşetoria.

La mijlocul lunii aprilie, autorităţile din Norvegia au anunţat şi ele măsuri contra cerşetorilor care ar proveni din nou, în număr mare, din România.

Guvernul norvegian de centru-stânga a anunţat că intenţionează să introducă în Parlament o propunere de lege care să permită poliţiei să expulzeze cerşetorii străini suspectaţi că fac parte din grupări organizate sau că sunt victime ale traficului de persoane, relatează site-ul Views and News from Norway.

Propunerea este o reacţie la numărul mare de cerşetori veniţi în ultimii ani în Norvegia, în special din România.

Norvegienii au avut o lege care interzicea cerşitul, însă aceasta a fost abrogată în 2006. Din 2007 au început să apară numeroşi cerşetori din România şi Bulgaria.

Plângeri au fost înregistrate chiar de atunci, în special în legătură cu cerşetorii români, consideraţi de multe ori agresivi şi membri ai unor reţele organizate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite