VIDEO Cum te convinge UE să nu pleci în vacanţă fără cardul european de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intenționați să călătoriți în Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția ? "Nu uitați să luați cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Cardul vă scutește de complicații, timp și bani pierduți în cazul în care vă îmbolnăviți sau suferiți un accident în afara țării", au reamintit astăzi reprezentanţii Comisiei Europene. Recomandarea a fost însoţită şi de un


VEZI ce ţi se poate întâmpla şi cum te salvează cardul european

Cu acest card, cetățenii beneficiază de aceleași servicii publice de sănătate (oferite de doctori, farmacii sau spitale) ca și persoanele asigurate în țara pe care o vizitează. Dacă trebuie să primească îngrijiri medicale într-o țară în care serviciile medicale se plătesc, își vor primi banii înapoi acolo sau după ce se întorc acasă. Important este faptul că oamenii primesc îngrijirea de care au nevoie pentru a-și continua sejurul. Tratamentele planificate nu sunt acoperite de cardul european de asigurări de sănătate, ci necesită o autorizare prealabilă.

Pentru a putea primi un astfel de card, trebuie să fiți asigurați sau acoperiți de un sistem public de securitate socială din orice țară a Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția. Membrii unei familii care călătoresc împreună trebuie să dețină fiecare propriul său card.

Cum poate fi obţinut cardul ? De unii prin SMS, de alţii...

Fiecare țară este responsabilă pentru crearea și distribuirea cardului pe teritoriul său. Astfel, pentru a obține cardul, trebuie să contactați autoritățile locale de sănătate. În majoritatea țărilor, cardul poate fi solicitat în mai multe feluri: personal, prin e-mail, printr-o scrisoare, prin fax, telefon sau pe internet. În unele țări (Suedia, Norvegia), cardurile europene de asigurări sociale de sănătate pot fi solicitate printr-un simplu SMS! În Austria, Republica Cehă, Italia, Elveția și, începând cu 2010, Olanda, cardul european de asigurări de sănătate este emis automat pentru toate persoanele asigurate.

VEZI cum poţi obţine cardul de sănătate în România

Ce se întâmplă dacă uiţi cardul sau nu-l primeşti la timp?

Dacă va nevoie, veți putea primi îngrijirile necesare pentru a vă putea continua concediul fără să fiți nevoit să vă întoarceți acasă pentru tratament. Însă cardul vă va permite să beneficiați mai ușor de servicii medicale gratuite imediate, în cazul în care acestea sunt disponibile, sau să fiți rambursat dacă trebuie să plătiți de la început. De asemenea, puteți cere autorității locale de sănătate un certificat provizoriu de înlocuire în cazul în care cardul nu este gata la timp. Dacă sunteți în străinătate, puteți solicita ca acest certificat provizoriu de înlocuire să vă fie trimis prin fax.

Perioada de valabilitate a cardului variază considerabil de la o țară la alta. Unele țări emit cardul doar pentru câteva luni (Polonia și România). Alte țări emit cardul pentru o perioadă de câțiva ani. De exemplu, în Grecia, Franța și Slovenia perioada de valabilitate a cardului este în medie de un an. În Finlanda, Spania și Islanda este de doi ani, iar în Suedia, Liechtenstein, Portugalia, Letonia, Norvegia, Elveția, Lituania și Malta este de trei ani. De asemenea, în unele state precum Republica Cehă și Austria, cardul european de asigurări de sănătate este valabil timp de zece ani, în funcție de tipul de persoană asigurată.

Peste 188 milioane de persoane în Europa dețin în prezent un card european de asigurări de sănătate (sau un certificat de înlocuire), conform ultimelor cifre oferite de statele membre. Aceasta reprezintă peste 37% din totalul populației UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite