Comisarul UE pentru învăţământ: Nu putem să facem faţă cererilor de burse Erasmus pentru studii în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 231 000 de studenți au primit burse „Erasmus" pentru a studia sau pentru a se forma în străinătate în anul universitar 2010-2011, un nou record și o creștere cu 8,5% față de cifra din anul precedent.

Cele mai populare destinații alese de studenți în 2010-2011 au fost Spania, Franța și Regatul Unit. Spania a trimis şi cel mai mare număr de studenți în străinătate, urmată de Franța și Germania. Luxemburg a trimis cel mai mare număr de studenți în străinătate, ca procentaj din populația studențească națională. Bugetul Erasmus pentru ultimul an academic este de aproximativ 460 milioane de euro.

România a avut, în anul academic 2010 - 2011 peste 4.600 de bursieri Erasmus în timp ce din Spania au plecat  la studii, peste 36.000 de studenţi, din Franţa 31.700, iar Germania peste 30.000.

"Cifrele vorbesc de la sine - și ar fi putut fi chiar mai semnificative dacă am fi avut resursele pentru a răspunde cererii. Studiile și stagiile Erasmus permit obţinerea unor competențe mai valoroase ca niciodată în aceste vremuri", a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Stagiile efectuate în întreprinderi din străinătate au fost sprijinite prin Erasmus începând din 2007. În 2010-2011, unul din șase studenți Erasmus au ales această opțiune, o creștere cu 15% față de anul precedent.

Bursele Erasmus: 250 de euro pe lună

Cererea depășește semnificativ numărul de burse Erasmus disponibile în majoritatea țărilor participante. Bursa acordată lunar de Erasmus, destinată să acopere o parte din costurile suplimentare legate de instalarea în străinătate și cheltuielile de călătorie, a fost de 250 euro - o ușoară scădere în raport cu anul anterior (254 euro), ceea ce a permis mai multor studenți să beneficieze de program.

Buget cu 70% mai mare din 2014

Comisia a propus un buget de 19 miliarde de euro pentru „Erasmus pentru toți" în perioada 2014-2020, în creștere cu aproximativ 70% comparativ cu actualul buget pe șapte ani pentru programele existente. Două treimi din fondurile pentru „Erasmus pentru toți" vor finanța burse pentru dezvoltarea cunoștințelor și competențelor. Cealaltă parte va sprijini cooperarea între instituții, întreprinderi și alte organizații.

De la lansarea sa în 1987, peste 2,5 milioane de studenți europeni au studiat în străinătate într-o instituție de învățământ superior sau au putut face un stagiu într-o companie datorită acestui program. CE doreşte ca la sfârşitul lui 2013 numărul total al beneficiarilor de burse Erasmus să ajungă la 3 milioane de studenți.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite