UPDATE Expulzare din Belgia: Nu trimiteţi fetiţele înapoi în iadul din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei surori de patru, şapte şi zece ani, abuzate în repetate rânduri de tatăl lor natural, şi date în grija unei famili flamande, vor fi repatriate în România la sfârşitul lunii martie, potrivit unei decizii a Oficiului pentru Străini, a anunţat astăzi agenţia de presă Belga.

În urma unor investigaţii ale poliţiei flamande, s-a descoperit că tatăl fetelor le-a violat  şi le-a închiriat şi altor bărbaţi. Tatăl fetelor a fost acuzat şi arestat pentru doi ani, dar poate fi oricând eliberat condiţionat. Între timp, însă, mama fetelor a decis să le ceară înapoi, iar biroul de emigrare a dat aprobare ca fetele să se întoarcă în România.

Potrivit unor surse, fetele au fost aduse în Belgia de tatăl lor şi date în grija familiei flamande. Ele nu erau în adopţie propriu-zisă la familia respectivă, ci de ajunseseră acolo în urma unei înţelegeri între familiile respective şi tatăl fetelor.  

"Părinţii care îngrijeau cele 3 fetiţe, din oraşul flamand Everghem, se luptă cu autorităţile de imigrare de mult timp pentru a evita această expulzare inexorabilă," scrie cotidianul flamand Het Laatste Nieuws (în poză, sus).

"Nu le putem lăsa să se întoarcă înapoi în iadul din România," au spus părinţii în grija cărora au fost fetele. Aceştia doresc mai multe explicaţii şi garanţii că cei trei copii vor fi în siguranţă în România. 

Katrien Jansseune, purtător de cuvânt pentru Serviciul de Imigranţie belgian, a spus că cele trei fete se vor intoarce în România până la sfârşitul lunii martie, însă nu a numit o dată exactă.

Mama îşi cere copiii înapoi
"Mama feţelor a declarat în scris că îşi vrea fetiţele înapoi," a spus Jansseune. "Nu există o bază legală pentru şederea celor trei în Belgia, şi deci copii nu pot fi adoptaţi," a mai spus aceasta.

După un lung proces în care s-a decis mai întâi că fetele pot rămâne în Belgia, apoi că trebuie să se întoarcă, decizia finală a fost luată: cele trei se întorc în România luna aceasta (martie 2011).

"Este o idee pripită", a spus Johan Van Hove, purtătorul de cuvânt al familiei în grija cărora au fost fetele, pentru agenţia belgiană de ştiri Belga. "Mama fetelor nu este capabilă să le crească într-un mod normal, din cauza sărăciei," a mai spus Van Hove.

Urmăreşte video-ul agenţiei de ştiri Belga aici.

Vacanţa de groază 

Copiii au venit în Belgia în vacanţă cu tatăl lor acum un an şi jumătate iar apoi au fost date în grija familiei flamande. Între timp, poliţia a descoperit că fetele erau abuzate sexual de tatăl lor. Acesta a fost arestat şi condamnat la doi ani de închisoare. 

Familia flamanda care a avut grijă de cele trei fete este îngrijorată că "tatăl acestora va ieşi din închisoare în orice moment şi le va abuza din nou".

Serviciul de Imigraţie flamand are reţineri în privinţa trimiterii fetelor înapoi în ţară. "Nu putem să trimitem înapoi oameni care sunt în pericol," a spus Jansseune. 

Autorităţile române au promis că vor oferi celor trei fete protecţie şi că vor demara imediat o investigaţie pentru a stabili dacă tatăl lor este vinovat şi trebuie condamnat, relatează Belga.


Până la întoarcerea acasă, fetele stau într-un centru social pentru îngijirea tinerilor din Belgia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite