VIDEO Băsescu: Mă aștept la un calendar de intrare în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Traian Băsescu a anunțat astăzi (24 iunie) la Bruxelles, la sfârșitul summit-ului european de vară, că se așteaptă ca în luna septembrie (2011), la consiliul miniștrilor de interne și justiție din statele membre, aceștia să se decidă asupra unui calendar pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Revizuirea codului Schengen nu va afecta intrarea celor două țări în spațiul comun fără frontiere, iar noile reguli se vor aplica, precum și celorlalte state membre, după aderare, mai susține Băsescu.

Traian Băsescu, la fel ca și omologul său bulgar, Bojko Borisov, a anunțat vineri (24 iunie) că România ar putea primi un calendar de aderare la spațiul Schengen în septembrie 2011. Aceasta este prima declarație oficială care dă speranță României în privinţa unui termen-limită pentru intrarea sa în spațiul fără frontiere.

În ceea ce privește noul mecanism de evaluare Schengen, asupra cărora liderii europeni au căzut vineri de acord, acesta se va aplica atât țărilor candidate, cât și membrilor deja existenți. Intrarea României și Bulgariei în zona Schengen nu va depinde, însă, de noile criterii.

"Nu poți impune noi condiții de aderare României și Bulgariei la acest stadiu în procesul lor de aderare, nu e nici măcar legal," a spus Carlos Coelho, raportorul Parlamentului European pe acest dosar, pentru Adevărul Europa. Noile criteriie de evaluare "se vor înmulți" însă, susține acesta.

Raportorul se declară în favoarea noilor reguli, însă cere ca ele să îndeplinească două condiții importante: să se aplice tuturor statelor membre Schengen în mod egal, iar suspendarea drepturilor unui membru nu să nu se facă decât pe baza unor dovezi "foarte concrete".

Actualul sistem nu funcționează

În cadrul sistemului deja existent, statele membre Schengen pot lua măsuri de protejare a granițelor dacă acestea consideră că securitatea națională este amenințată de anumite probleme. Însă aceasta este doar o măsură națională, iar celelalte state membre nu pot interveni. "Acest lucru se va schimba, însă măsuri de suspendare temporară a drepturilor unei țări vor putea fi luate doar în momentul în care toate celelalte membre consideră că nu mai pot avea încredere în sistemul de apărare al granițelor unui anume stat membru," a spus Coelho.

Momentan, susține Coelho, statele membre nu se acuză reciproc din "instinct de conservare". "Există țări cu probleme, însă nimeni nu îndrăznește să le sesizeze," a spus Coelho. Acesta se referă, printre altele, la granița Greciei cu Turcia și alte granițe marine dintre statele membre. "Este un sistem ineficient, care trebuie schimbat și de aceea avem nevoie de un mecanism de evaluare propriu-zis."

Să vedem raportul pe justiţie

Ultimul Consiliu pentru Justiţie şi Afaceri Interne, din 9 iunie, de la Luxembourg, a amânat până la toamnă discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Olanda, Germania şi Franţa nu discută intrarea României şi Bulgariei în Schengen, decât după rezultatele evaluării pe Justiţie, ce vor fi publicate în iulie.

Amânarea aderării celor două ţări la spaţiul Schengen este, conform ministrului francez de Interne, „o manieră de a instala încrederea suplimentară" în cele două ţări. Acesta a vorbit despre un „foarte posibil" scenariu, şi anume: România şi Bulgaria să adere la Schengen în două trepte, deschizând mai întâi frontierele aeriene şi maritime, iar apoi pe cele terestre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite