UE răspunde atacurilor din Norvegia şi caută alte legături ale dementului extremist în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană își revizuiește sistemul anti-terorism, ca răspuns la atacurile tragice de vineri (22 iulie) de norvegianul de extremă-dreaptă, în urma cărora 76 de persoane au murit.

Polonia, care deține președinția rotativă a Consiliului de miniștrii, a convocat o întâlnire a grupului de lucru pentru anti-terorism . Agenţia europeană Europol a format deja o echipă de oameni pentru a studia care ar putea fi posibilele legături ale ucigașului Anders Behring Breivik cu alte grupări de extremă dreaptă din Europa.

Breivik nu a acționat singur, anunța luni seară BBC luni. Chiar el a spus că a acţionat împreună cu alte două rețele care îi împărtășeau convingerile puternic anti-musulmane.

Cecilia Malmström, comisarul european pentru Afaceri Interne, a luat legătura în ultimele zile cu ministrul norvegian de justiție Knut Storberget. "Încercăm să ne dăm seama dacă este există vreo legătură între atacator și alții", a spus un oficial senior al Comisiei Europene, citat de European Voice. Astăzi, cabinetul comisarului Malmstrom a anunţat că va pregăti un document legat de creşterea atitudinilor extremiste în Europa şi pericolul lor înaintea viitorului consiliu din septembrie.

Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru politica de anti-terorism, a declarat că va sprijini Norvegia în misiunea de a afla dacă atacurile de vineri (22 iulie) au legătură cu rețele din interiorul UE.

Avertismentele Europol

Raportul Europol prezentat în 2011 a atras atenția că atitudinile sau acțiunile exagerate ale extremei dreapta au devenit din ce în ce mai profesioniste, iar adepții lor au început să se folosească de Internet din ce în ce mai mult. În raportul anual anti-terorism, poliția norvegiană avertiza şi ea asupra faptului că există o creștere considerabilă de grupări anti-musulmane, ceea ce "ar putea duce" la violență.

Presa europeană este şi astăzi dominată de relatările despre crimele în masă din Norvegia. Anders Behring Breivik, extremist de dreapta, a mărturisit crimele şi a declarat că există două celule mai mult de la reţeaua de teroare s ău încă de la mare, a determinat o investigaţie internaţională, notează The Guardian în Marea Britanie.

Ziarele germane scriu şi ele despre atacuriile din Oslo. Behring Breivik a intrat pentru prima dată în atenţia poliţiei norvegiene în luna martie, când a cumpărat produse pentru sterilizare de la o companie de îngrăşăminte chimice poloneză, scrie Süddeutsche Zeitung şi De Standaard în Belgia. Poliţia a decis să nu să investigheze cazul mai departe.

Extrema dreaptă din Europa, sub monitozare

Biroul austriac de luptă împotriva terorismului din Austria a cerut autorităţilor să monitorizeze toate atitudinile „suspencte" de pe formurile online pentru a preveni acţiuni criminale, notează Die Presse. Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că Breivik Behring era membru al Partidului Progress Anti-imigraţie, dar a renunţat considerând politicile lor „prea soft".

Unde a dus „frica de străini"?

Libération scrie în Franţa că toate partidele populiste de extremă dreapta sunt sub monitorizare, ca urmare a atacurilor din Norvegia. Francois Hollande, lider al socialiştilor francezi, face legătura între Frontul Naţional din Franţa şi ideologia criminalului, având în vedere "invocarea a Islamului şi frica de străini".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite