Mărturii de la Liege! Studentul român rănit în atac: “Nu pot să cred. Trăiesc! O grenadă a explodat la 15 metri de mine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studentul român, Alexandru Palade, a scăpat din atacul de la Liege
Studentul român, Alexandru Palade, a scăpat din atacul de la Liege

Alexandru Palade (23 de ani), studentul român rănit în timpul atacului din Liege (Belgia), a povestit pentru Adevărul Europa, cum a supravieţuit exploziei grenadelor aruncate ieri de un belgian de orgine magrebiană şi în urma cărora cel patru persoane au murit şi peste 120 au fost rănite.

"Eram în staţia autobuzului 75 şi grenada a explodat lângă mine. Am trecut prin nişte clipe groaznice. Au fost trei atacatori. Eu nu sunt de acord cu colegii mei care au spus că autorităţile s-au mobilizat repede. Am văzut unii politişti fugind de frică, alţii îi ajutau pe cei raniti, alţii încercau să-l prindă pe nenorocitul acela. Din ambulanţă m-au dus în cortul de urgenţă, amplasat exact unde a fost atentatul. Apoi ne-au dus la spitale. Nu ştiam ce să fac în cort...eram speriat...încercam să vorbesc cu Radu (n.n. un prieten din Liege) prin mesaje să îi spun să mă ţină de vorbă pentru că nu mă simţeam bine", a povestit Alexandru, student la Universitatea din Liege.


Atac cu bombă în oraşul belgian Liege

Susţine că amplasarea cortului a fost cel puţin nepotrivită pentru că în momentul în care răniţii erau trataţi, poliţia nu putea fi sigură că pericolul a disparut. "Am văzut din cort cum politiştii încercau să îl prindă pe unul din agresori. Am citit în presa din România că politia belgiană spune că a fost doar un atacator, dar nu cred pentru că am auzit şi împuşcături şi grenade. A FOST GROAZNIC", mai spune Alexandru.

A ajuns la unul din spitalele belgiene unde a aflat că nu poate fi operat cauza că schijele sunt prea mici şi prea adânci. Este acum sub tratatment cu antibiotice. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe în Belgia au luat legătura cu el.

"Astăzi am realizat ca sunt un erou şi nimic nu mă mai poate face să mă opresc. Îmi iubesc familia, iubita şi prietenii şi îi mulţumesc lui Dumnezeu ca m-a ţinut în viata... Marţi 13...", a mai spus Alexandru.

Într-o postare pe Facebook, Alexandru le mulţumeşte colegilor şi prietenilor lui români din Liege: Vic, Radu, Bogdan.

"Marţi, 13...am reuşit să supravieţuiesc atentatului, o grenadă a explodat la aproximativ 15-20 de metri de mine şi m-am ales cu schije în picior...dar eu chiar sunt norocos!!! ...Nu pot să cred...Trăiesc...Şi sunt mai fericit ca niciodata...", a scris Alexandru.

Citeşte şi: Ultimul bilanţ al victimelor atacului din Liege şi declaraţiile autorităţilor belgiene

Băiatul unei românce a scăpat de sub gloanţele atacatorului din Liege

Preotul care oficiază slujbele pentru românii din Liege, părintele Ştefan Barbu, ne-a spus că a vorbit şi el cu câteva persoane care au scăpat din exploziile de ieri.

Băiatul unei doamne de orgine română, Voichiţa Rucărean - care lucrează ca traducător în Liege, a fost la câteva sute de metri de locul în care atacatorul a deschis focul de armă şi a apucat să plece. Ea a povestit că imediat după ce autorul atacului a deschis focul au început să explodeze primele două grenade. „Băiatul meu care face liceul la Liege îşi luase un sandvici şi apoi s-a dus în staţie pentru a lua autobuzul spre casă. Liceul e la 200 de metri de locul în care s-a tras. Alţi băieţi de vârsta lui au fost răniţi. Era chiar perioada examenelor. Directorul liceului a luat decizia să le suspende. Astăzi e plin de poliţie şi de jurnalişti acolo", a povestit Voichiţa Rucărean.


Atac cu bombă în oraşul belgian Liege

Cel puţin patru persoane au murit şi cel puţin 123 sunt rănite în urma atacului armat care s-a petrecut marţi în Piaţa Saint- Lambert din oraşul Liège, potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor belgiene. În această dimineaţă poliţia locală a mai descoperit cadavrul unei femei în locuinţa autorului atacului.

Autorităţile medicale au confirmat aseară, pentru Le Soir.be, moartea unui bebeluş de un an şi jumătate grav rănit în urma exploziilor de ieri. Doi tineri de 15 şi 17 de ani au murit pe loc după ce atacatorul a aruncat mai multe grenade. Ulterior au existat informaţii legate şi de decesul unei femei de 75 de ani, infirmate în această dimineaţă de procurorul din Liege, Daniel Reynders. Autorul atactului, Amrani Nordine, de origine magrebiană, în vârstă de 33 de ani, s-a sinucis după atacuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite