Grecia decide viitorul Euro! Rezultate oficiale: Noua Democraţie, în faţa radicalilor Syriza care ameninţau Bruxelles-ul: Anulăm planul de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele rezultate oficiale ale alegerilor din Grecia arată un avans mai consistent decât exit poll-urile pentru conservatorii din Noua Democraţie care ar avea 30,7% din voturi faţă de 25,5% cât obţin radicalii de stânga Syriza.

Scrutinul de astăzi este crucial pentru viitorul ţării în zona euro, dar următoarele negocieri sunt decisive pentru formarea unui guvern.

Niciuna din formaţiuni nu obţine un procent suficient de mare pentru a forma o majoritate aşa cum s-a întâmplat la scrutinul din luna mai. Totuşi, Noua Democraţie a câştigat cu 12% mai multe voturi decât acum două luni dar şi grecii nemulţumiţi au creditat Syriza cu 9,1% mai mult decât precedentul scurtin.

Urmăriţi ce s-a întâmplat astăzi oră de oră în alegerile din Grecia, considerate CRUCIALE pentru viitorul ţării şi viitorul zonei euro. Adevarul.ro şi Adevarul Europa au transmis LIVE cele mai importante momente ale zilei

Socialiştii PASOK, cei cu care se poate forma majoritate, teoretic, sunt pe locul al treilea cu 13.0% din voturi.

Ultimele exit poll-uri anticipau destul de corect rezultatele oficiale ale alegerilor

EXIT POLL 1: Noua Democraţie: 28,6%, Syriza 27,5%, PASOK 11%

EXIT POLL 2: Noua Democraţie: 30%, Syriza 28,4%, PASOK 11,7%

Coaliţia 1: Noua Democraţie (27,5 - 29%) partidul creditat cu cel mai mare procent, urmare a rezultatelor exit poll de la rezultatele alegerilor din Grecia, va căuta să formeze o majoritate cu PASOK (10-12%), dar calculele arată că, pentru a avea Guvern va fi nevoie de o coaliţie care să reprezinte 36-38% din voturi.

Coaliţia 2: Syriza vrea propria coaliţie pentru a forma o majoritate în care radicalii să aibă rolul prinicipal, a anunţat consilierul economic al liderului radicalilor de strânga la CNN. EXIT POLL-urile arată rezultate extrem se strânse între primele două formaţiuni plasate.

De altfel, cele două formaţiuni reprezintă şi cele două direcţii în care Grecia - care mai are în conturile publice bani doar pentru o lună:

Prima direcţie politică: pro bail out/ adică Grecia rămâne la angajamentele stabilite cu UE/FMI pentru a primi bani prin programele de salvare sau

Altă direcţie politică: anti bail out/ Syriza vrea renegocierea angajamentelor - de neconceput pentru Berlin şi partenerii europeni - ceea ce ar însemna ieşirea economiei ţării din zona euro. De altfel liderul radical, un anonim devenit vedetă politică peste noapte,

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite