Euro cheltuieli suspecte: deplasări în Caraibe de 30.000 de euro şi deşanţ de 90.000 de euro pentru întâlniri ale directorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caraibe, o atracţie şi pentru turişti, şi pentru workshopurile funcţionarilor UE
Caraibe, o atracţie şi pentru turişti, şi pentru workshopurile funcţionarilor UE

Trei agenţii europene vor fi supuse unor verificări suplimentare din cauza suspiciunilor privind conflicte de interese ale unora dintre directori şi din cauza unor chetuieli exagerate din fondurile europene: excursii de studii în caraibe şi Marea Mediterană, întâlniri scumpe pentru managementul unor agenţii.   Raportorul pe chetuielile acestor agenţii este europarlamentarul român, Monica Macovei (PD-L).

Agenţia Europeană a Medicamentului, Agenţia de Mediu, Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară şi  Consiliului de Miniştri nu au reuşit să obţină aprobarea Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European din cauza unor nereguli semnalate în legătură cu modul în care au folosit banii UE. Toate celelate instituţii au primit această aprobare. Raportorii în legătură cu descărcarea de gestiune au fost: Inés Ayala Sender (S&D, Spania) pentru instituţiile UE şi Monica Macovei (PPE, România) - pentru agenţiile UE.

Agenţia Europeană pentru Medicamente: verificări la achiziţii şi angajări

Decizia de a amâna descărcarea de gestiune pentru Agenţia Europeană a Medicamentului, cu sediul la Londra, a fost luată cu 14 de voturi “pentru” şi 9 “împotrivă”, a anunţat PE. Deputaţii au cerut un plan pentru îmbunătăţirea gestionării contractelor de achiziţii publice şi au cerut asigurări legate de imparţialitatea angajaţilor agenţiei şi a experţilor naţionali detaşaţi temporar. 

Agenţia Europeană de Mediu: excursii de lucru în Caraibe şi Mediterana

Nici Agenţia Europeană de Mediu nu a primit undă verde pentru descărcarea de gestiune după ce raportul referitor la cheltuielile acestei agenţii a semnalat posibile conflicte de interese. Astfel, din iunie 2010 până în aprilie 2011, directorul executiv al agenţiei, a fost şi membru al Consiliului Consultativ al ONG-ului Earthwatch. Acelaşi director ar fi fost, de asemenea, membru al organizaţiei Worldwatch.

Mai mult, unii din angajaţii agenţiei, inclusive directorul executive, au participat în excursii de cercetare ale Earthwatch în caraibe şi Marea Mediterană. Agenţia europeană de mediu a plătit către  Earthwatch aproximativ 2.000 de euro pentru fiecare  participant, acţiune care s-a repetat şi în 2011.  Eurodeputaţii au cerut agenţiei să furnizeze informaţii detaliate cu privire la aceste deplasări precum şi sumele destinate Earthwatch şi Worldwatch în 2009 şi 2010. 

Boarduri de management pe care s-au cheltuit aproape 100.000 de euro

Decizia de a amâna descărcarea de gestiune a Agenţiei pentru Siguranţa  Alimentară a fost luată cu 15 voturi “pentru”, 7 “împotrivă” şi 4 abţineri. Eurodeputaţii au arătat că este inacceptabil faptul că întâlniri ale celor 15 membri ai bordului agenţiei au costat, în medie, 92.630 de euro sau 6175 de euro pe membru şi au cerut reducerea drastică a acestora.

Şi în cazul Agenţiei pentru Siguranţa Alimentară au fost semnalate conflicte de interese, dat fiind că preşedintele consiliului de administraţie ar avea legături directe cu industria alimentară şi că ar fi membru al Consiliului de Administraţie al International Life Science Institute (ILSI) - Europa.
Comisia pentru control bugetar a solicitat Curţii de Conturi să finalizeze şi să prezinte un audit privind conflictele de interese semnalate. 


Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite