UPDATE Bruxelles: eroarea legată de ratingul Franţei este „un incident grav”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a calificat eroarea legată de retrogradarea ratingului Franţei transmis de Standard&Poor's ca fiind un "incident grav" şi a anunţat că, săptămâna viitoare, va face publică o propunere "ambiţioasă" legată de agenţiile de rating.

Comisarul pentru piaţă internă Michel Barnier a transmis astăzi că "acesta este un incident foarte serios şi arată că suntem într-o situaţie extrem de volatilă în care pieţele sunt foarte tensionate".

"Este cu atît mai grav cu cât nu este vorba despre o agenţiei mică ci despre una din cele mai importante agenţii de pe piaţă. Autoritatea Europeană pentru Agenţiile de Credit, FMI şi autorităţile franceze vor analiza această situaţie", a mai spus Barnier.

„Vom avea săptămâna viitoare o propunere care va aduce în discuţie posibilitatea de a folosi legea civilă în astfel de situaţii. Potrivit acesteia, pentru prima dată, investitorii care au pierdut bani din cauza agenţiilor de rating să le poată da în judecată în instanţele din ţările lor", a anunţat un purtător de cuvânt al CE.

Franţa şi-a pierdut pentru o oră şi jumătate calificativul maxim AAA. Agenţia Standard & Poor's a trimis mesajul de ,,retrogradare" din greşeală. De vină ar fi o defecţiune tehnică la calculatoarele S&P.

În mijlocul crizei datoriilor şi într-un moment când presa speculează că Franţa şi-ar putea pierde calificativul maxim, agenţia de rating Standard & Poor's a făcut o gafă monumentală. A trimis joi seara unor clienţi un mesaj pe mail prin care semnala că Hexagonul a fost retrogradat. Abia după o oră şi jumătate agenţia de rating a corectat informaţia asigurând că Franţa îşi menţine calificativul AAA.

"Downgrade" de la o defecţiune tehnică

S&P a declarat că a existat o defecţiune tehnică la sistemul de informare automată a abonaţilor paginii de internet Global Credit Portal, care a trimis o alertă cu titlul ,,Downgrade" şi un link spre ratingul Franţei. Linkul trimitea utilizatorul la pagina agenţiei de rating, unde ratingul Franţei era neschimbat, la nivelul maxim.

Ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin, a declarat că a solicitat autorităţilor franceze şi celor europene să ancheteze incidentul. Agenţiile de rating au fost aspru criticate de liderii europeni, care le-au reproşat scad ratingurile ţărilor pentru propriul interes.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite