Agenda UE pentru săptămâna 14-20 martie, Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armonizarea taxelor la nivel UE și rata impozitului pe profit, care, în urma summitului de vineri (11 martie) a devenit o problemă controversată în cadrul statelor din zona euro, vor fi principalele motoare ale discuțiilor de săptămâna viitoare din Bruxelles.

Carlos Coelho, raportorul Parlamentului European pe dosarul Schengen va organiza o dezbatere în cadrul comisiei pentru libertăți civile, afaceri interne și justiție marți (17 martie). Pe agenda lui Coelho se află introducerea unui mecanism de evaluare care să verifice implementarea acquis-ului Schengen.

Miniştrii europeni ai economiei şi finanţelor (Consiliul ECOFIN) se întâlnesc marți (15 martie) pentru a discuta planurile privind consolidarea guvernanţei economice europene. La întâlnire va participa și liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Statele din zona euro vor comunica celorlalți membri și rezultatele reuniunii informale a celor 17 din uniunea monetară de luni (14 martie), și anume strategia pentru crearea unui ''Pact pentru euro'', destinat creşterii competitivităţii şi convergenţei economiilor ţărilor membre din zone euro.

Comisarul european pentru fiscalitate şi uniune vamală Algirdas Šemeta își va prezenta apoi miercuri (16 martie) planurile de reducere a birocraţiei pentru companiile care au sedii în mai multe state membre - conform noilor propuneri ale CE, acestea ar trebui să prezinte numai o singură declaraţie de impozit, în țara unde se află principalul lor sediu.

Comisia Europeană va mai comunica miercuri (16 martie) ce propuneri are pentru un sistem comun de impozit pe profit.

Această idee este în special respinsă de Irlanda, care se teme că rata ei scăzută a impozitului pe profit va fi în cele din urmă afectată de o astfel de mutare.

Tot miercuri, se va discuta alocarea veniturilor fiscale pentru statele membre. Comisia Europeană nu intenţionează să uniformizeze ratele de impozit pe profit şi a spus că societăţile comerciale nu sunt obligate să aplice aceste reguli.

Ideea este momentan controversată la nivel UE, mai ales între Nicolas Sarcozy, președintele francez și prim-ministrul irlandez Enda Kenny. Cel din urmă nu vrea să renunțe la ratele mici pe impozitul pe profit - 12,5%, iar Franța și Germania, după summitul pentru zona euro de vineri (11 martie), au spus că rata scăzută a Irlandei este neloială și că statele UE nu pot ajuta Irlanda să-și reducă deficitul național decât dacă renunță la menținerea ratelor mici.

Comisia pentru libertăți civile din Parlamentul European discută miercuri (16 martie) o revizuire a acordului Swift - conform căruia Statelor Unite ale Americii ar avea acces la datele legate de tranzacțiile financiare ale cetăţenilor din UE pentru scopuri anti-terorism. Mai mulți europarlamentari din comisia pentru libertăți civile au criticat puternic acest acord, pentru că, susțineau ei, încalcă confidențialitatea datelor și dreptul la intimitate al cetățenilor UE.

Comisia pentru afaceri externe va vota miercuri (16 martie) cum ar trebui UE să reacționeze la valurile de imigranți, o îngrijorare a statelor membre în urma revoltelor violente din Africa de Nord.

Miniştrii agriculturii din UE se reunesc joi (17 martie) pentru a adopta concluzii cu privire la viitoarea politică agricolă comună (PAC). Împreună cu Parlamentul European, aceștia vor încerca și să ajungă la un acord privind alimentele noi - cum ar fi produsele alimentare care rezultă din clonare, problemă extrem de controversată în UE.

Miniştrii mediului din UE vor discuta, luni, o propunere referitoare la directiva privind deşeurile electrice şi electronice - precum televizoarele și computerele vechi. Conform publicației de la Bruxelles European Voice, decizia miniștrilor va fi nesatisfăcătoare pentru Comisia și Parlamentul European - miniștrii UE vor ca 65% din deșeuri să fie colectate pentru reciclare la abia opt ani după ce noua lege va fi adoptată. Miniștrii de mediu vor avea și o dezbatere privind posibilele motive ale fiecărui stat membru al UE de a interzice cultivarea recoltelor modificare genetic în viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite