Consultant al Comisiei Europene: Scanerele corporale la aeroporturi sunt costisitoare şi ineficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numeroase aeroporturi folosesc razele X pentru scanarea corporală a călătorilor Foto: AFP
Numeroase aeroporturi folosesc razele X pentru scanarea corporală a călătorilor Foto: AFP

Consultantul Comisiei Europene în chestiuni de legislaţie s-a declarat astăzi "€œsceptic" în privinţa eficacităţii scanerelor corporale şi "€œîngrijorat" în privinţa costurilor implicate într-un astfel de proiect.

"Comisia Europeană este axată prea mult pe tehnologie şi maschează importanţa invadării intimităţii prin colectarea de informaţii. Nu există o analiză a factorului uman în această discuţie", a spus Bernardo Hernandez Bataller, raportor al avizului.

Scanerele corporale sunt "indiscrete"
Comitetul European Economic şi Social (CEES), având rol de consultant cu privire la propunerile Comisiei Europene, consideră că ar fi mai înţelept ca UE să folosească sistemele de detectare de metale deja existente şi să aştepte lansarea unor noi tehnologii care nu sunt atât de"€œindiscrete" faţă de intimitatea călătorilor.

În afară de dreptul la intimitatea personală, CEES condamnă scanerele corporale de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, din cauza faptului că, momentan, nu există legislaţie care să limiteze perioada de timp pentru care autorităţile pot păstra imaginile scanate ale corpului uman.

CEES a propus ca noile scanere corporale să fie doar o opţiune pentru unii călători, şi nu "o povară care să cauzeze întârzieri lungi sau cozi interminabile". 

Riscant pentru sănătate?
Comitetul a mai criticat şi mult controversatul risc pe care aceste scanere îl pot avea asupra sănătăţii oamenilor. "€œSfătuim călătorii să nu folosească aparatele, din moment ce, deocamdată, nu există nici o dovadă care să arate că scanerele nu sunt riscante pentru sănătatea oamenilor".

Comisia a propus ca termenul de "scaner corporal" să fie înlocuit cu "€œscaner de securitate", însă CEES a criticat intenţia Comisiei de a face controversata tehnologie "mai atractivă politic".

Aeroportul Schipol din Amsterdam, Ţările de Jos, foloseşte însă aceste scanere corporale, în număr deja de 80. Şi Italia, Spania şi Marea Britanie au cumpărat scanere pentru zborurile către Statele Unite, de frica atacurilor teroriste.

Experţi naţionali, dar şi la nivel european, critică atât eficacitatea aparatelor în a proteja pasagerii, precum şi costurile, nevoia de a le achiziţiona şi invadarea intimităţii personale nu numai prin scanare, dar şi prin păstrarea datelor pe o durată încă nedefinită de timp.

image

Experţii decid dacă sunt bune 
Cecilia Malmstrom, comisar pentru Afaceri Interne şi Siim Kallas, comisar pentru Transporturi, colaborează momentan pentru prezentarea unei propuneri în aprilie anul acesta. Raportul experţilor care analizează momentan noile scanere şi iau în considerare toate "îngrijorările" europarlamentarilor şi publicului va fi prezentat, cel mai probabil, în aprilie. Comisarii europeni vor înainta o nouă propunere Parlamentului European după publicarea analizei experţilor, în vara anului 2011. În noua sa propunere, Comisia va trebui să întocmească şi reguli speciale pentru pasagerii "€œvulnerabili", precum femeile gravide, copii sau persoanele cu disabilităţi. 

Mai sunt multe întrebări de răspuns  

Europarlamentarii reprezintă obstacolul principal de care se va lovi iniţiativa legislativă care doreşte să introducă scannere corporale în toate statele membre.

"Trebuie ca noua tehnologie să fie adaptată dreputilor oamenilor la initmitate, să nu ne simţim invadaţi, pentru că nu vrem să trăim într-o astfel de lume, deşi, da, ţinem la siguranţa noastră," a spus eurodeputatul Judith Sargentini din grupul politic al verzilor din PE. Sargentini vrea ca pasagerii să poată decide dacă utilizează sau nu scanerele. "€œNu sunt împotriva acestor scanere, dar vreau să am opţiunea de a decide când este absolut necesar să le folosesc şi când e complet inutil," a mai spus aceasta.

"€œEste doar un instrument pe care îl putem folosi să îmbunătăţim nivelul de siguranţă, însă cred că ar costa mult şi nu garantează securitate completă," a spus eurodeputatul social-democrat Said Al Khadraoui.

"€œNu trebuie să pornim cu un răspuns ferm pozitiv aşău negativ, trebuie să aşteptăm să vedem mai întâi ce spun experţii, dacă noile scanere sunt bune pentru cetăţenii noştri," a spus baroneasa Sarah Ludford, membră a grupului liberalilor din PE, ALDE. "Trebuie să stabilim criterii pentru colectarea de informaţii la aeroporturi pentru a decide când s-au citit '€œdestule' informaţii," a mai spus aceasta.

Comisia Europeană a declarat în numeroase rânduri că scanerele corporale ar juca un rol important ca măsură complementară de verificare a pasagerilor pentru prevenirea atacurile teroriste la bordul avioanelor.

"€œEste o cursă a noastră împotriva teroriştilor şi dacă nu păstrăm viteza, pierdem. Dacă ei apar cu noi tehnologii, şi noi trebuie să venim cu noi metode de a-i combate," a spus deputatul Simon Busuttil, membru al Partidului Popular European, cel mai mare grup politic din PE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite