Tensiuni pe fondurile UE. Germania şi Franţa vor să ia banii nefolosiţi. Bruxelles-ul ripostează: nu prea aveţi ce. S-au cheltuit la un nivel record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) a venit astăzi cu cifre care să indice faptul că fondurile europene sunt cheltuite efficient şi într-un ritm corespunzător după ce Germania şi Franţa au indicat, într-un plan secret de măsuri pentru creştere şi joburi, că vor ca fondurile UE necheltuite să fie redirecţionate către un program special.

Întrebaţi de Adevarul Europa, experţi ai CE au estimat că, la finalul perioadei de programare (2007 - 2013 - banii pentru programele din fondurile UE se alocă pe aşa numitele cadre financiare multianuale) sumele care vor rămâne şi care, portrivit procedurilor, se întorc la statele care au contribuit cel mai mult, sunt de ordinul a 30 de milioane de euro. Astăzi, reprezentanţii Comisiei au explicat unde se află statele membre cu cheltuirea banilor şi mai ales cum au fost folosiţi ei pentru "creştere economică şi crearea de joburi". Aceste două teme vor domina agenda Consiliului informal de luni de la Bruxelles.

Constrângerile bugetare cu care se confruntă în prezent statele membre înseamnă că fondurile structurale ale UE sunt o sursă tot mai valoroasă de investiţii care sporesc creşterea economică în special în regiunile care au nevoie cel mai mult de ea, explică CE. Pentru 2011 plăţile pentru statele membre au ajuns la un nivel record: 32.9 miliarde de euro, cu 8% mai mult decât sumele pentru 2010 (30,5 miliarde de euro) Plăţile consistente din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European (FSE) şi Fondul de coeziune pentru 2011 indică o rată bună de absorbţie pentru a doua parte a cadrului financiar 2007- 2013.

"Fondurile structurale sunt fonduri pentru creştere economică", a declarat comisarul pentru politică regională Johannes Hahn şi a făcut un apel la statele membre să le folosească pentru investiţii "corect" şi "cu înţelepciune".

El a amintit faptul că Executivul de la Bruxelles a luat măsuri suplimentare pentru folosirea acestor bani şi a dat exemplul Greciei - aflată în cea mai dificilă situaţie financiară din UE şi al României - ţara cu cea mai mică rată de absorbţie din UE. O creştere temporară a plăţilor, în valoare de 374 milioane de euro - a fost efectuate în 2011 pentru Grecia şi România, în urma intrării în vigoare a noilor norme de sprijinire a economiilor statelor membre care se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte stabilitatea financiară.

În Grecia, 11.5 miliarde de euro vor fi investiţi în proiecte prioritare în 180 de proiecte care vor duce la crearea a aproximativ 100.000 de locuri de de muncă.

La sfârşitul lui 2011, rata medie de plată pentru toate cele trei fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune) în UE a fost 33,4% din sumele alocate pentru perioada 2007-2013.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite