Bruxelles-ul dă în judecată Ungaria la Curtea Europeană de Justiţie pentru taxa de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Comisia Europeană a decis să se adreseze Curţii Europene de Justiţie a UE în privinţa Ungariei deoarece continuă să impună o taxă privind cifra de afaceri a operatorilor de telecomunicaţii şi încălcă în acest fel normele UE.

Această taxă a fost un element de o "taxă de criză" a introdusă în octombrie 2010 în trei sectoare majore ale economiei (comerţ cu amănuntul, telecomunicaţii şi energie) pentru a îmbunătăţi poziţia bugetară a Ungariei. Comisia consideră că această taxă este ilegală şi nu poate avea ca scop venituri suplimentare pentru bugetul central. Creşterea presiunii financiară asupra operatorilor de telecomunicaţii ar putea avea un impact asupra facturilor consumatorilor, denaturează concurenţa şi împiedică investiţiile într-un sector important pentru creşterea economică, a anunţat astăzi CE.

Ungaria a introdus o taxă pe telecomunicaţii a cărei valoare a fost estimată la 600 de milioane de euro pe durata a trei ani pentru a încerca să îşi atingă obiectivele de deficit bugetar.

Comisia Europeană a avertizat Ungaria pe 7 martie că are la dispoziţie o lună să ia măsurile cerute de Executivul european în legătură cu legi naţionale în privinţa cărora Bruxelles a iniţiat proceduri de încălcare a dreptului comunitar.

"S-au luat hotărâri asupra a două avize motivate legate de legea privind datele cu caracter personal şi de prevederile privind de vârsta de pensionare pentru judecători. Am decis că măsurile pe care Ungaria le-a luat nu rezolvau toate aspectele semnalate de Comisie", a precizat la acel moment Pia Ahrenkilde Hansen, purtător de cuvânt al CE.

"Ungaria a răspuns la unele dintre preocupările juridice ale Comisiei Europene, dar mai avem încă întrebări serioase cu privire la posibile încălcări ale legislaţiei UE, în ceea ce priveşte pensionarea anticipată obligatorie a 274 de judecători şi procurori şi în legătură cu independenţa utorităţii de maghiare de protecţie a datelor. Comisia trece acum la a doua etapă a procesului de încălcare a dreptului comunitar şi, este esenţial, ca autorităţile maghiare să răspundă rapid", a spus vicepreşedintele CE, Viviane Reding, responsabil pentru justiţie.

În privinţa nerespectării independenţei Băncii Centrale a Ungariei, CE a decis să nu treacă la a doua etapă. „Avem asigurări din partea Guvernului Ungariei pentru garantarea independenţei acestei instituţii. Acest anagajament trebuie tradus în măsuri concrete", a mai spus Hansen.

Comisia Europeana a avertizat Ungaria la mijlocul lunii ianuarie, prin deschiderea a trei proceduri de infringement, să-şi modifice în timp scurt, trei legi controversate care dau guvernului puterea de a controla Banca Centrală, dar şi judecatorii precum şi prevederi din legislaţia privind protecţia datelor.

„Vom folosi toate pârghiile noastre pentru a ne asigura că Ungaria respectă normele Uniunii Europene", avertiza, la acel moment preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite