UPDATE Olanda pusă la zid de euroaleşii UE: Site-ul împotriva est europenilor este o ruşine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii principalelor partidelor politice din Parlamentul European, reunit astăzi în plen la Strasbourg, au criticat Guvernul olandez pentru lipsa de reacţie în legătură cu site-ul Partidului Libertăţii (PVV) prin care est europenii sunt discriminaţi. În această după amiază, eurodeputaţii au programată o dezbatere legată de conţinutul acestui site, iar joi va fi votată o rezoluţie a PE de condamnare a acţiunilor de acest fel.

Vicepreşedintele CE, Viviane Reding: „Toate guvernele au datoria de a se asigura că cetăţenii din alte state sunt bineveniţi la ei în ţară. Decizia cadru cu privire la xenofobie şi rasism obligă statele membre să condamne orice fel de măsuri care promovează xenofobia. Autorităţile din Ţările de Jos sunt absolut obligate să cercetere legalitatea acestei pagini de Internet".

Liderul PPE, Jospeh Daul: Regret faptul că premierul olandez refuză să se distanţeze de un site web rasist, violent şi minicinos. Toată Europa a beneficiat de pe urma muncitorilor din est. Piaţa muncii este pilonul UE şi nu se poate nega că şi Olanda a beneficiat de pe urma ei.
Oamenii de afaceri olandezi au investit 20 de miliarde în Polonia şi sunt cel mai mare investitor în România.
Care este mesajul pe care Olanda îl dă atunci? Că piaţa unică este doar a bunurilor şi serviciilor şi că muncitorii sunt buni sau răi în funcţie de paşaportul pe care îl au? Discriminarea, rasismul şi xenofobia au dus la cele mai atroce pagini din istoria noastră. Grupul PPE din Parlamentul European face apelul la premierul olandez să condamne clar şi rapid acest site.

Liderul liberalilor europeni, Guy Vershofstadt: Grupul meu politic nu are decât dispreţ pentru o astfel de atitudine. Este o ruşine că în secolul al XXI acest lucru este încă posibil. De fapt, ce s-a întâmplat? Brusc, în ianuarie, PVV (Partidul Libertăţii) şi-a pierdut sprijinul popular, a scăzut cu 7% şi este pentru prima dată când asta i s-a întâmplat partidului domnului Wilders. Atitudinea Guvernului olandez este de neacceptat.

Liderul social democraţilor din PE, Hannes Swoboda: După căderea cortinei de fier, cetăţenii din Est trebuiau să se alăture Vestului. Vorbim despre o Europă unită şi nu există nicio diferenţă între cei din centru, est sau vest. Din păcate, în zilele de astăzi, discutăm despre spaţiul Schengen, iar în Danemarca nu demult graniţele interne au fost reinstalate şi, în continuare, există un stat membru care blochează accesul României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Este exact acel stat membru despre care vorbim astăzi şi în legătură cu site-ul PVV. "Acţiunea Olandei „inacceptabilă" la fel care şi lipsa de reacţie a premierului olandez. Am vorbit personal cu el şi mi-a spus: <<Bine, dar nu este site-ul nostru>>", a spus şeful socialiştilor, austriacul Hannesd Swoboda.

Jacek Olgierd Kurski, europarlamentar polonez: Există un oraş olandez foarte frumos, Maastricht unde în februarie 1992 a fost semnat tratatul UE. Este deplorabil că tocmai în Olanda vedem o încălcare atât de vehementă şi de vioelntă a principiilor europene. Ce vrea Olanda? Să pună inscripţii pe care să scrie „Numai pentru olandezi" aşa cum scria în timpul războiului „Numai pentru nemţi"? Există cel puţin trei directive care sunt încălcate de acest site.

Peter van Dalen, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni:
Legea electorală olandeză permite existanţa partidelor fără membri, iar PVV are un singur membru, pe Geert Wilders. Wilders crede că el este salvarea Olandei. El poate să spună clar <<PVV-ul sunt eu!>> şi se vede acest lucru din programul electrol al partidului său care ce spune? Că totul trebuie să se schimbe. A criticat membrii familiei regale, pe marocani, pe tunisieni. Acum a venit rândul est europenilor. Această dezbatere nu ar fi trebuit să aibă loc pentru că acest partid nu ar fi trebuit să existe.

Eurolaeşii din România, Bulgaria şi Polonia, ţări ai căror cetăţeni sunt direct vizaţi de site-ul partidului extremist olandez, cer Guvernului de la Haga şi Comisiei Europene să ia măsuri pentru ca site-ul să fie închis. Partidul Libertăţii din Olanda a deschis un website în care invită populaţia din Ţările de Jos să scrie petiţii şi reclamaţii dacă şi-au pierdut joburile din cauza est europenilor care au venit la muncă în ţara lor. Olanda este una din ţările UE care a dorit să menţină restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari însă, în privinţa polonezilor şi cetăţenilor statelor care au aderat la UE în 2004 nu au mai putut lua nicio măsură deoarece tratatul UE a obligat-o să deschidă piaţa muncii în aprilie anul trecut.

Antecedentele Olandei

Atitudinile anti-est europeni ale autorităţilor olandeze s-au manifestat şi în alte feluri după ce anul trecut poliţiile din marile oraşe din Ţările de Jos au început să caute „mai atent" actele de rezidenţă ale cetăţenilor din estul Europei după ce ar fi constatat că numărul infractorilor în râmdul populaţiei din aceste ţări ar fi crescut.

În sfârşit, tot Olanda este ţara care blochează aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu toate că acestea îndeplinesc toate criteriile pentru a face parte din spaţiul fără frontiere. Presiuni politice constante şi critici de la vârful instutuţiilor europene nu au făcut Guvernul de la Haga să cedeze în acestă chestiune.

Ce va cere rezoluţia dezbătută în PE

Eurodeputaţii români ai PPE au transmis în cursul săptămânii trecute că rezoluţia legată de site-ul PVV cere o reacţie dură a Executivului UE faţă de Guvernul de la Haga. "Suntem îngrijoraţi de frecvenţa cu care acest site este vizitat şi completat cu informaţii personale despre imigranţii din diverse ţări, inclusiv România. Este o instigare la ură care ar putea avea repercusiuni nefaste. (...) În aceasta rezolutie cerem Comisiei Europene să reacţioneze şi să facă tot ceea ce este necesar pentru a proteja cetăţenii europeni", susţine Marinescu (PPE, PDL).

Europarlamentarii care vor semna rezoluţia mai arată că sunt îngrijoraţi de consecinţele colectarii de date care ar putea sa promoveze în viitor o imagine deformată a realităţii, "încurajând tolerarea unor acte xenofobice la nivel european, având în vedere faptul că plângerile pot fi trimise de către cetăţenii olandezi anonim fără să poată fi traşi la răspundere"

Rezoluţia va mai face apel la guvernul olandez sa ia în considerare concluziile Consiliului European din 24 iunie 2011, care arată că Romania si Bulgaria au îndeplinit toate criteriile pentru a încheia cu succes procesul de evaluare Schengen şi va cere reconsiderarea atitudinii Olandei in ceea ce priveste aderarea celor două ţări la spatiul Schengen.

Dezbaterea pe acest acestui subiect are loc astăzi în plen, la Strasbourg, iar votul final asupra rezoluţiei este programat joi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite