România - cea mai mică reducere din UE a deceselor din accidente rutiere. Bruxelles cere strategia naţională pentru traficul rutier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul morţilor pe şoselele din România rămâne mare comparativ cu alte state din UE
Numărul morţilor pe şoselele din România rămâne mare comparativ cu alte state din UE

România a avut cea mai mică rată de reducere a deceselor cauzate de accidente rutiere până în 2010, numărul persoanelor care au murit pe şosele fiind constant, spre deosebire de toate celelalte state membre unde au fost înregistrate scăderi semnificative.

Există însă unele progrese în ultimii doi ani. Per total însă, numărul de morţi la un million de locuitori din cauza accidentelor din trafic rămâne la o cotă foarte mare: 94 de persoane. Polonia înregistează cea mai mare rată: 109 la un million de locuitori, iar Grecia 97, arată datele publicate astăzi de Comisia Europeană.

Ritmul de reducere a deceselor rutiere a scăzut semnificativ anul trecut (la -2 %) comparativ cu reducerea foarte promițătoare înregistrată la nivelul UE pe parcursul ultimului deceniu (o medie de - 6 %). România a înregistrat 0% în această perioadă.

Unele state membre ale UE, precum Germania și Suedia, care au avut în trecut performanțe foarte bune în materie de siguranță rutieră, înregistrează o creștere semnificativă a numărului de decese. În alte state membre, cum ar fi Polonia și Belgia, care sunt deja în urmă în ceea ce privește siguranța rutieră, numărul deceselor crește. Motocicletele, în cazul cărora numărul deceselor nu a scăzut nici după mai bine de un deceniu, continuă să fie o problemă.

„Aceste cifre reprezintă un serios semnal de alarmă. Ne confruntăm cu cea mai mică scădere a numărului de decese rutiere din ultimul deceniu. Șoselele europene fac încă 85 de victime în fiecare zi. Este inacceptabil", a declarat Siim Kallas, comisarul UE pentru transporturi.

Planul naţional pentru siguranţa rutieră trebuie prezentat la Bruxelles

Comisarul a anunţat că va cere miniștrilor din toate statele membre informații despre planurile naționale de aplicare a reglementărilor în privinţa siguranței rutiere pentru 2012. "Doresc să mă asigur că, inclusiv într-o perioadă economică dificilă, această activitate, atât de importantă pentru siguranța rutieră, primește atenția cuvenită. La nivelul UE, intenționez ca în 2012 să mă ocup de problema deceselor în rândul motocicliștilor. Trebuie să reușim să inversăm tendința actuală și să obținem o reducere a numărului de decese", a mai spus comisarul.

În iulie 2010, Comisia Europeană a anunţat o strategie pentru a reduce la jumătate numărul deceselor rutiere din Europa în următorii 10 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite