Expert în energie: Accidentul din Franţa nu este unul foarte grav/UE trebuie să ia măsuri pentru siguranţa nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentul din sudul Franţei unde a fost semnalată o explozie la staţia de tratare ale deşeurilor radioactive Centraco este regretabil dar nu are nicdecum dimensiunile unui accident nuclear, susţinexperţi UE pe energie. Directorul general al Brussels Office, companie de consultanţă, Erlend Engh Brekke, expert pe energie a explicat, pentru Adevărul Europa, care sunt consecinţele şi efectele unui astfel de accident.

Indică acest incident o slăbiciune în sistemul european de energie nucleară?

Sincer, nu. Numărul de persoane care mor sau suferă accidente anual în industria nucleară - de la aprovizionare, producţie este foarte mic, în comparaţie cu cât de mulţi oameni mor în sectorul petrolier sau în minele de cărbune, în fiecare an. Cred că sute de muncitori au murit de la al doilea război mondial, în comparaţie cu sute sau mii de morţi în fiecare an în minele de cărbune.

Industria nucleară este extrem de sigură şi există o mare diferenţă între orice accident legat de un reactor şi tot ce se întâmplă cu depozitarea sau tratarea deşeurilor nucleare. Aceasta din urmă este, de asemenea, periculoasă - şi breşele de securitate sunt grave, nu în ultimul rând având în vedere şi faptul că pot fi expuse atacurilor teroriste - dar un accident într-un reactor este ceva cu totul diferit, iar ce s-a întâmplat astăzi în Franţa nu are o astfel de dimensiune.

Ar fi trebuit ca UE să facă mai mult ori să ia măsuri mai repede? De exemplu testele de stres nu vin prea târziu?

Cel puţin este bine că se uită la aceste lucruri acum şi poate că acest incident poate fi un argument pentru măsuri europene de la producerea energiei, la eliminarea deşeurilor nucleare până la aprovizionarea cu uraniu.

Ce este de făcut acum? E nevoie de reguli mai stricte la nivelul UE? Sunt necesare unele politici energetice europene comune?

După Tratatul de la Lisabona, pentru prima dată, UE are competenţe decizionale depline şi ceea ce vedem acum este o acţiune mult mai intensă în acest domeniu, în comparaţie cu anii anteriori - de la relaţiile externe în domeniul energiei, la eficienţa energetică. Siguranţă nucleară este un bun exemplu de domeniu legislativ în care acţiunea UE este justificată, tocmai pentru că efectele şi consecinţele oricărui accident în domeniul nuclear depăşesc graniţele unui stat. Un accident într-o ţară are consecinţe directe pentru altele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite