Zona euro nu reuşeşte să adune trilionul salvării monedei unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona euro
Zona euro

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au avut luni noapte incertitudini tot mai mari cu privire la variantele prin care pot creşte capacitatea Fondului European de urgenţă (aşa-numita Facilitate Europeană pentru Stabilitate Financiară din zona euro -FESF) la un trilion de euro (1.000 de miliarde).

Suma fusese convenită de liderii UE la precedentul consiliu, aşteptată de pieţele financiare şi considerată de experţi suficientă în cazul prăbuşirii economiilor Spaniei şi Italiei.  Ei au recunoscut că planul pentru o astfel de sumă ar putea să însemne noi discuţii şi noi linii de credit de la FMI - variantă care a fost puternic dezbătută în Eurogrup.

Klaus Regling, şeful FESF, a declarat, în cadrul reuniunii Eurogrupului, citat de „Financial Times", că „deteriorarea puternică a condiţiilor de piaţă din ultima lună a însemnat şi că, în cele din urmă, capacitatea fondului de salvare ar putea fi mult mai mică decât obiectivul anticipat de 1.000 de miliarde de euro". Citeşte instrucţiunile de utilizare ale Fondului de urgenţă pentru zona euro

El a refuzat să facă publică o estimare exactă. Miniştrii din zona euro au venit şi cu alte două opţiuni pentru creşterea finanţării şi garanţiilor Fondului European de Urgenţă: o protecţie parţială de risc pentru obligaţiunile naţionale care ar urma să permită ţărilor să se împrumute la rate mai mici şi o a doua variantă a fondurilor de investiţie - o combinaţie de finanţare public-privată.

Nicio decizie nu era aşteptată pe acest subiect care a fost continuat şi marţi la reuniunea tuturor miniştrilor de Finanţe ai UE. Variantele pentru capacitatea Fondului de Urgenţă vor fi dezbătute până în preajma Consiliului European de iarnă, programat pe 9 decembrie.

Ce împrumuturi de la FMI au statele membre

Grecia va primi tranşa vitală de împrumut - 8 miliarde de euro după ce liderul opoziţiei, Antonis Samaras, a trimis şi el la Bruxelles angajamentul semnat prin care îşi asumă programele de reformă.  Irlanda se recuperează  şi primeşte şi ea următoarea tranşă - 8,5 miliarde de euro care vor ajunge la Dublin în ianuarie 2012. Italia este sub presiune şi ar avea nevoie de bani de la FMI. Belgia este următoarea pe listă, dar este din nou un caz special: are buget, dar nu are guvern. Costurile de împrumut ale Italiei au atins cote record, iar între timp, documente secrete ale Comisiei Europene, citate de presa internaţională, arată că Italia ar putea intra în insolvenţă

Pentru aceste ţări s-au prezentat rapoarte şi s-au luat decizii în privinţa datoriilor şi programelor de reformă pe care le au de făcut. Între timp, la EcoFIN, miniştrii de Finanţe din toate cele 27 de state membre au discutat despre cât de controlate le vor fi bugetele şi despre cum se va aplica pachetul celor şase legi privind guvernanţa economică. 

Înainte de EcoFin - Consiliul miniştrilor de finanţe din UE27 - comisarul pentru politică monetară Olli Rehn a avertizat: Vin 10 zile cruciale pentru monedea euro. 

Unele state membre au criticat fie termenul în care bugetul naţional trebuie prezentat Bruxelles-ului, fie reglementările care sunt prea multe. „Nu reinventăm roata, ci mai curând modernizăm motorul şi cutia de viteze ale zonei euro", le-a spus vicepreşedintele Olli Rehn miniştrilor de Finanţe în timpul reuniunii Ecofin. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite