Zona euro pune presiune pe Italia: În șase zile trebuie să anunțe când demarează planul de reforme promis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul lui Berlusconi va fi monitorizat de UE şi de FMI   p Foto: AFP
Guvernul lui Berlusconi va fi monitorizat de UE şi de FMI p Foto: AFP

Eurogrupul format din miniștri de finanțe din zona euro, reunit luni (7 noiembrie) seară la Bruxelles i-a dat Italiei un termen limită de șase zile pentru a anunța când va demara implementarea reformelor, care este planul concret de acțiune și ce efect va avea acesta asupra bugetului.

După summitul european din 26-27 octombrie, Comisia Europeană(CE) a cerut Italiei să detalieze măsurile fiscale și structurale promise în scrisoarea de 15 pagini adresată președintelui CE, Jose Manuel Barroso și al Consiliului European, Herman Van Rompuy și a spus că va monitoriza implementarea lor.

"Așteptăm cu interes să auzim de la Tremonti când va implementa măsurile promise de Berlusconi în scrisoarea sa către Van Rompuy și Barroso," a spus luni (7 noiembrie) Comisia Europeană, înainte de începerea întâlnirii Eurogrupului. Așteptările CE nu au fost atinse de ministrul de finanțe italian. "Tremonti ne-a asigurat că implementarea măsurilor va fi rapidă," a anunțat șeful Eurogrupului, Jean-Claude Junker, după conferința miniștrilor de finanțe din zona euro de luni (7 noiembrie) seara. Acesta mai are timp însă până la sfârșitul săptămânii să comice care este calendarul și planul său de acțiune.

Mai exact, CE a trimis Italiei un chestionar în care întreabă Roma ce planuri concrete de acțiune are, ce termen-limită și-a stabilit pentru implementarea deciziilor și care va fi impactul măsurilor asupra bugetului național.

"Avem un chestionar pentru că este normal, o scrisoare nu poate să cuprindă toate detaliile implementării unei reforme precum cea din piața muncii din Italia, iar scopul acestui exercițiu este să clarifice întrebările și să redea credibilitatea," a spus astăzi Amadeu Alfataj, purtător de cuvânt al comisarului pentru afaceri monetare Olli Rehn.

"Ne așteptăm ca Italia să răspundă la acest chestionar până la sfârșitul săptămânii," a spus Rehn, după întâlnirea miniștrilor de finanțe din zona euro de luni (7 noiembrie) seară. Comisia Europeană ar putea începe monitorizarea planului de reforme fiscale și structurale chiar de marți (8 noiembrie), a mai anunțat acesta.

Italia a fost copleșită în ultimele zile de revolte anti-guvern, italienii cerând înlocuirea premierului Silvio Berlusconi. Deși acestuia i-au fost iertate mai multe greșeli politice, poporul grec nu a mai putut fi înduplecat când economia țării a devenit fragilă. Italienilor le este frică de deteriorarea constantă a situației economice. Conform unui studiu al băncii germane Bundesbank și Banca d'Italia, cetățenii italieni și-au retras peste 80 de miliarde de euro în capital din țară de frica riscului pe care și l-ar asuma dacă Italia ar cădea în faliment.

Investitorii străini, piețele financiare și agențiile de rating ajută la a alimenta frica cetățenilor europeni.

"Tensiunile provocate de pietele financiare sunt mari pentru toate statele membre," a spus ministrul de finanțe al Spaniei Elena Salgado.

Monitorizare FMI

Lipsa de acțiune concretă și rapidă a liderilor europeni îngrijorează Statele Unite ale Americii, care se tem că răspândirea crizei datoriilor în zona euro s-ar putea transforma rapid într-o criză financiară globală. Summitul crucial de acum două săptămâni, din 26 octombrie, probabil cel mai important din istoria monedei euro, de care atârna soarta euro și chiar și soarta Uniunii Europene, după cum a avertizat cancelarul german Angela Merkel înainte de începerea discuțiilor nu a reușit să calmeze piețele fianciare decât pentru câteva zile. Rata de împrumut a Italiei a atins între timp cote maxime, iar guvernul lui Silvio Berlusconi nu a reușit să prezinte la ultimul summit al G20(grupul celor mai bogate 20 de economii din lume) de la Cannes un plan detaliat de implementare a măsurilor fiscale și structurale promise de premierul italian.

Berlusconi a cerut, în schimb, la Cannes, Fondului Monetar Internațional (FMI) să monitorizeze implementarea măsurilor anunțate de acesta în scrisoarea sa din 26 octombrie, într-o încercare de câștiga credibilitate în fața piețelor financiare.

Deși FMI va monitoriza împreună cu CE implementarea măsurilor fiscale și stricturale promise de Berlusconi și deși dobânda la împrumut a Greciei a atins cote suficient de mari pentru a cere sprijin financiar internațional, Berlusconi a refuzat ca Italiei să i se ofere același tip de pachet de ajutor economic precum cel oferit Portugaliei, Greciei sau Irlandei. El a spus la Cannes că "în Italia, nu se simte criza, restaurantele sunt pline, hotelurile sunt mereu complet ocupate".

Italia pierde bani din cauza lui Berlusconi

Conform unor jurnaliști foarte apropiați lui Berlusconi, care lucrează pentru cotidiane deținute de premierul italian, acesta va demisiona în cursul zilei de astăzi (7 noiembrie). "Este limpede ca Silvio Berlusconi va demisiona. Este o chestiune de ore, unii spun de minute", spune unul dintre cei doi, Giuliano Ferrara, editor al cotidianului Foglio si fost ministru, citat de Reuters.

Silvio Berlusconi a spus că zvonurile despre demisia sa sunt nefondate, conform lui Fabrizio Cicchitto, liderul PDL din Camera Reprezentanţilor, citat Reuters. "Am vorbit recent cu prim-ministrul Berlusconi mi-a spus că zvonurile despre demisia lui sunt nefondate", a spus Cicchitto.

Nu există însă nicio declarație oficială protrivit căreia Berlusconi se pregătește să-și dea demisia cu 18 luni înainte de expirarea mandatului său.

Analiști seniori italieni din Bruxelles consideră că situația economică din Italia, deși s-a înrăutățit sub mandatul care "nu pare să se mai sfârșească al lui Berlusconi," nu ar fi speriat piețele financiare atât de mult dacă premierul țării ar fi fost altcineva. "Costurile foarte mari pentru împrumut sunt rezultatul crebilității extrem de scăzute a lui Berlusconi. Noi nu suntem într-o situație mai rea decât Spania, deși unele cifre arată opusul. Diferența între Italia și Spania este liderul și încrederea pe care piețele și oamenii o au în el," spun aceștia. "Mă aștept ca Berlusconi să plece de la putere fie mâine, fie săptămâna viitoare, însă pe z ice trece cu el la putere, Italia mai pierde niște bani," au mai spus aceștia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite