Succes al diplomaţiei româneşti: ambasadorul României în China va coordona relaţiile UE cu Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul român la Beijing, Viorel Isticioaia Budura, ocupa postul de director pe relaţia cu Asia în cadrul Serviciului Diplomatic European. Aceasta este cea mai înaltă poziţie ocupată de un diplomat român la nivel european.

Numirea lui Istricioaia a fost anunţată de vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton, înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri europene şi politica de securitate.

Isticioaia are o experienţă diplomatică de peste 30 de ani, în special în ţările asiatice. Prima oară a lucrat ca diplomat la Ambasada României de la Beijing în 1985. Din anul 2000 a devenit Ambasador la Seul, iar doi ani mai târziu a preluat postul de la Beijing.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat astăzi că salută decizia Înaltului Reprezentat al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate privind numirea unui diplomat român, Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura, în poziţia de director general pentru gestionarea relaţiilor cu Asia, în cadrul echipei de conducere a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura va face, astfel, parte din Consiliul Politic („Policy Board”) al noului Serviciu diplomatic european, lansat la 1 decembrie.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Catherine Ashton, înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri europene şi politica de securitate, a anunţat pe 15 decembrie, numirea, în Serviciul Diplomatic European, a lui Miroslav Lajčák ca director general pentru relaţia cu Rusia, vecinătatea estică şi Balcanii de Vest şi pe Christian Leffler ca director coordonator pentru relaţia cu America.

"Sunt două posturi cheie care acoperă relaţii extrem de importante pentru Uniunea Europeană: vecinii noştri şi partenerii strategici importanţi. Miroslav şi Christian vor aduce experienţă şi autoritate în aceste posture cheie din noul Serviciu de Relaţii Externe," a spus Catherine Ashton.

Miroslav Lajčák are o experienţă consistentă în serviciile de afaceri externe slovace. El a fost ministru al Afacerilor Externe între 2009 - 2010 şi director în mai multe ambasade.

Christian Leffler este director general adjunct al Directoratului Dezvoltare din cadrul Comisiei Europene după ce a ocupat anterior postul de director de cabinet al fostului vicepreşedinte al Comisiei, Margot Wallström. Înainte de a intra în Comisie, a lucrat ca diplomat în serviciul de afaceri externe suedez ocupând posturi la Cairo şi Paris.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite