UE aprobă decizia ONU pentru intervenţia militară în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herman Van Rompuy, Presedintele Consiliului European
Herman Van Rompuy, Presedintele Consiliului European

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton susţin rezoluţia adoptată joi noapte de Consiliului de Securitate a ONU privind Libia care presupune intervenţia militară în regiune.

Citeşte: Ce presupune intervenţia militară în Libia după decizia aprobată de Consiliului ONU

"Vom aproba pe deplin cererea ONU pentru încetarea totală a violenţelor şi atacurilor îndreptate împotriva civililor şi pentru găsirea unor soluţii la criza din Libia. Consiliul European i-a cerut colonelului Kadhafi să renunţe imediat la putere", susţin cei doi într-o declaraţie comună.

Pe 11 martie Consiliul European a anunţat că securitatea populaţiei din Libia trebuie asigurată "prin orice măsuri". "Rezoluţia ONU asigură membrilor comunităţii internaţionale baza legală pentru a asigura protecţie populaţiei civile", mai spun cei doi.

Uniunea Europeană a anunţat că este pregătită să pună în aplicare această rezoluţie în cadrul mandatului său. În Consiliul European din 24-25 martie şi în cel pentru Afaceri Externe din 21 martie se va discuta despre situaţia din Libia şi despre deciziile necesare în această privinţă.

Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, după trei zile de negocieri, o rezoluţie care autorizează folosirea forţei împotriva trupelor colonelului Muammar Kadhafi şi autorizează raiduri aeriene în Libia.

Citeşte şi Gaddafi ameninţă că atacă avioanele de pasageri după ce ONU a aprobat lansarea de atacuri militare în Libia

Ce spun liderii politici de la Bruxelles

La Conferinţa Preşedinţilor de săptămâna aceasta din Parlamentul European, preşedintele Consiliului şi liderii grupurilor politice au avut discuţii aprinse legate de poziţia UE privind intervenţia militară în Libia

Liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt: „Nu putem schimba lucrurile în Japonia, dar putem în Libia, unde sunt eroi care își sacrifică viața pentru libertate și democrație", a spus liberalul belgian.„Ce facem pentru a împiedica o nouă Ruandă sau un nou Darfur? Trimitem misiuni de cercetare la Tripoli", a adăugat Verhofstadt. El a mai precizat că nu contează pe UE, ci pe Franța, Regatul Unit și SUA.

Liderul popularilor europeni, Joseph Daul: „Vrem ca Gaddafi să renunțe la putere și violența să se încheie. Datorită vitezei cu care se derulează evenimentele, UE trebuie să reacționeze repede și cu o singură voce"

Grupul verzilor, Rebecca Harms: „Suntem siguri că nu există companii europene care lucrează cu Gaddafi? Slăbiciunea noastră nu va fi uitată și nu vom fi iertați pentru aceasta"

Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei, Nigel Farage către Van Rompuy: „Sper să vă opuneți cererilor de intervenție militară pentru că nu există un acord în acest sens. Este ușor să intri într-un război, dar foarte dificil să ieși din el"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite