Bruxelles dă ultimatum Ungariei: o lună să respecte legile UE sau judecata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflictul dintre guvernul lui Viktor Orban și instituțiile europene continuă
Conflictul dintre guvernul lui Viktor Orban și instituțiile europene continuă

Comisia Europeană a anunţat astăzi că Ungaria are o lună să ia măsurile cerute de Executivul european în legătură cu trei legi importante, în privinţa cărora Bruxelles a iniţiat proceduri de încălcare a dreptului comunitar.

"S-au luat hotărâri asupra a două avize motivate legate de legea privind datele cu caracter personal şi de prevederile legate de vârsta de pensionare a judecătorilor. Am decis că măsurile pe care le-a luat Ungaria nu rezolvau toate aspectele semnalate de Comisie", a anunţat astăzi Pia Ahrenkilde Hansen, purtător de cuvânt al CE. Potrivit acesteia, Ungaria are la dispozitie o lună pentru a răspunde.

"Ungaria a răspuns la unele dintre preocupările juridice ale Comisiei Europene, dar mai avem încă întrebări serioase cu privire la posibile încălcări ale legislaţiei UE, în ceea ce priveşte pensionarea anticipată obligatorie a 274 de judecători şi procurori, din Ungaria, şi în legătură cu independenţa autorităţii de maghiare de protecţie a datelor. Comisia trece acum la a doua etapă a procesului de încălcare a dreptului comunitar şi este esenţial ca autorităţile maghiare să răspundă rapid preocupărilor Comisiei", a spus vicepreşedintele Viviane Reding, responsabil pentru justiţie.

În privinţa nerespectării independenţei Băncii Centrale a Ungariei, CE a decis să nu treacă la a doua etapă. „Avem asigurări din partea Guvernului Ungariei pentru asigurarea independenţei acestei instituţii importante. Acest anagajament trebuie tradus în măsuri concrete", a spus Hansen.

"Apreciez că Ungaria este gata să corecteze legislaţia privind Banca centrală naţională. Cu toate acestea, avem nevoie de angajamente clare şi dovezi, reflectate, de exemplu, în proiectul de lege. Pe baza unor astfel de răspunsuri Comisia va decide cu privire la continuarea sau renunţarea la procedura de infringement", vicepreşedintele Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice şi monetare.

Vicepreşedintele Comisiei, Olli Rehn, va trimite astăzi o scrisoarea administrativă Budapestei şi aşteaptă să primească în termen cât mai scurt textele juridice, calendarul măsurilor, explicaţii legate de remuneraţia preşedintelui Băncii Centrale a Ungariei. „Termenul limită de răspuns este de o lună de zile", a mai precizat oficialul CE. 

Comisia Europeana a avertizat Ungaria la mijlocul lunii ianuarie, prin deschiderea a trei proceduri de infringement, să-şi modifice în timp scurt, trei legi controversate care dau guvernului puterea de a controla Banca Centrala, dar şi judecatorii precum şi prevederi din legislaţia privind protecţia datelor.

„Vom folosi toate pârghiile noastre pentru a ne asigura că Ungaria respectă normele Uniunii Europene", avertiza, la acel moment preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite