Ungaria îşi revine: Budapesta a luat măsuri pentru ţinta de deficit. Bruxelles-ul opreşte suspendarea fondurilor UE pentru Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunţat astăzi că va propune Consiliului să renunţe la decizia de a suspenda alocarea de fonduri Ungariei prin politica de coeziune după ce a ajuns la concluzia că autorităţile naţionale au luat măsurile necesare pentru a corecta deficitul excesiv pe care ţara  risca să îl aibă.

Executivul UE a concluzionat astăzi, urmare a evaluărilor pentru recomandările economice pe fiecare toate statele UE, că deficitul bugetar al Ungariei va ajunge la 2,5% din PIB anul acesta, iar anul viitor este estimat să se încadreze în ţinta de până la 3% în ciuda unui context macroeconomic slabit.

Pe 22 februarie, comisarul pentru politică regională Johannes Hahn şi comisarul pentru politică monetară Olli Rehn au anunţat suspendarea a 495 de milioane de euro, reprezentând 29% din alocările pentru 2013 din fondurile europene pentru Ungaria, din cauza lipsei unor măsuri convingătoare din partea Guvernului de la Budapesta pentru corectarea deficitului care trebuie să ajungă la 3% din PIB.

Este pentru prima dată când Comisia Europeană anunţa o astfel de măsură. Regulamentul privind fondurile de coeziune în permit să suspende parţial sau total angajamentele pentru un stat UE indisciplinat. Ungaria mai are însă timp să ia măsurile necesare pentru a evita măsura propusă de Comisia Europeană. Dacă Guvernul de la Budapesta va anunţa măsuri suficient de convingătoare, suspendarea decisă astăzi poate fi ridicată. În caz contrar, suspendarea celor 495 de milioane de euro va deveni efectivă de la 1 ianuarie 2013.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite