Neamţul "Null Toleranz" - candidatul preferat pentru un mandat "aranjat" politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un german social-democrat şi doi britanici de dreapta candidează la preşedinţia Parlamentului European. Liderul grupului social democraţilor europeni este favoritul pentru acest post.

Germanul Martin Schulz are toate şansele să fie noul preşedinte al PE, potrivit unei înţelegeri din 2009 a socialiştilor cu popularii europeni, cel mai mare grup, şi care nici nu a desemnat vreun candidat. Postul de preşedinte al PE a fost partajat atunci, astfel că a existat un preşedinte popular timp de doi ani (polonezul Jerzy Buzek) şi urmează unul socialist, în persoana lui Schulz.

Unul dintre obiectivele lui Martin Schulz este ca PE să fie tratat ca egal al Comisiei, Consiliului şi Băncii Centrale Europene în negocierile importante. El crede că instituţia trebuie să lupte cu „gravele tendinţe naţionaliste", din statele membre. 

„Null toleranz" în cazul Severin

În calitate de lider al grupului socialist, Schulz a avut o poziţie foarte fermă în cazul Adrian Severin, cerându-i europarlamentarului român să plece din grup şi să-şi dea demisia din PE, după scandalul „Mită contra amendamente". „Null toleranz", a strigat Schulz în momentul în care au cerut colegilor eurodeputaţi să accepte excluderea din partid. De altfel, pentru atitudinea sa în mai multe intervenţii politice, Schulz l-a deranjat inclusiv pe fostul premier italian Silvio Berlusconi care, în 2002, i-a spus că îl va recomanda pentru un rol care i se potriveşte de minune, cel de „şef pentru lagărele de concentrare naziste".

Schulz susţine intrarea României în Schengen. Relaţiile româno- germane ar putea fi mai bune, a spus el. „Sfatul meu pentru germani este să aibă mai multă încredere în români, iar pentru români să evite orice ar putea duce la creşterea neîncrederii. Cazuri ca Adrian Severin sunt contraproductive. Severin nu era un nimeni, ci un reprezentant de nivel înalt al ţării", a declarat Schulz într-un interviu pentru „Adevărul Europa".

Împotriva revizuirii tratatelor

Martin Schulz i-a criticat pe 16 noiembrie, în plen, la Strasbourg, pe şefii instituţiilor europene, de la Jose Barroso până la van Rompuy, pentru că acceptă dezbateri despre modificările de tratat ale UE, într-un moment în care nimeni nu şi le doreşte. „ Nu cred că Mario Monti în Italia are nevoie acum de acest lucru. Credeţi că Greciei îi lipseşte asta? Angela Merkel vrea acest lucru pentru guvernanţa economică şi voi nu aveţi curajul să-i spuneţi să o lase baltă. Nici voi nu consideraţi necesară o astfel de modificare de tratat. Decidem în UE ce avem de făcut în funcţie de un partid german de 60.000 de membri?", a spus Schulz referindu-se la formaţiunea din care face parte Angela Merkel. 

Cei doi contracandidaţi britanici ai lui Schulz sunt Diana Wallis, vicepreşedinte al PE, liberală, şi Nirj Deva, din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite