Un comisar vine să ne ajute să cheltuim banii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul pentru politică regională Johannes Hahn
Comisarul pentru politică regională Johannes Hahn

Johannes Hahn, comisarul pentru politică regională, ne cere măsuri urgente pentru absorbţia fondurilor europene. Premierul Emil Boc şi noul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, se vor sfătui cu Johannes Hahn în privinţa creşterii ratei de absorbţie a banilor de la UE.

image

Coaliţia de guvernare a decis ca Leonard Orban să conducă noul Minister al fondurilor europene. Credeţi că va obţine votul Parlamentului?

Bruxelles-ul a cerut „un responsabil politic" care să răspundă de strategia pe fonduri structurale după ce apeluri şi semnale repetate ale Comisiei Europene legate de rata extrem de scăzută de absorbţie pe fonduri euro­pene a României au rămas fără efect.

Deblochează fondurile?

Leonard Orban va avea, teoretic, această responsabilitate, iar de la el, Bruxelles-ul aşteaptă, aşa cum susţin experţi ai Comisiei, măsuri urgente şi proiecte „realizabile cât mai repede" pentru a creşte rata de absorbţie, cea din România fiind cea mai mică din UE. Comisia se află şi sub presiunea statelor membre care ar putea să fie de acord cu un buget mai mic pentru perioada 2014-2020 dacă banii pe fonduri structurale nu sunt cheltuiţi de ţările destinatare.

Comisia Europeană nu a confirmat până la acest moment deblocarea plăţilor pe Programul Operaţional Regional „Axa", destinat infrastructurii regionale şi locale, deşi iniţial anunţase că măsura a fost luată doar pentru două luni.

Perioada de suspendare a decontării facturilor urma să se încheie la jumătatea lunii august. Abia atunci însă autorităţile de la Bucureşti au transmis Bruxelles-ului ce măsuri intenţionează să ia după ce un audit pe fonduri structurale a descoperit mai multe nereguli la licitaţiile pentru proiectele din fonduri europene. 

Eliminarea blocajelor

Cum şi pe ce proiecte pot fi cheltuite cele peste 700 de milioane de euro, un nou cadou dat de UE României prin reducerea ratei de cofinanţare pentru proiectele europene va fi şi el abordat la discuţiile de la Bucureşti. Deocamdată, Comisia aşteaptă însă aprobarea Parlamentului European şi a Consiliului pentru măsura extraordinară pe care a propus-o în ajutorul câtorva state membre aflate în dificultate.   

Potrivit propunerii Comisiei, şase state europene (Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Ungaria şi Letonia) vor mai contribui, din 2012, cu doar 5% pentru proiectele europene, faţă de 15% cât trebuie să aloce în prezent. Măsura de creştere a cofinanţării din partea UE este considerată de cabinetele comisarilor de la Bruxelles ca una care ar putea stimula creşterea economică.

„La Bucureşti, autorităţile vor trebui să ia toate măsurile pentru a elimina blocajele şi a reduce birocraţia, astfel încât aceşti bani să poată fi folosiţi eficient de la începutul anului viitor", a declarat comisarul român Dacian Cioloş imediat ce măsura a fost anunţată de resposabilul pentru politică regională. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite