Ultimatum privind vizele de Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputatul român Sebastian Bodu, unul dintre autorii scrisorii adresate premierului Canadei
Eurodeputatul român Sebastian Bodu, unul dintre autorii scrisorii adresate premierului Canadei

Eurodeputaţi români, bulgari şi cehi din Parlamentul European avertizează că ar putea bloca acordul de liber schimb UE-Canada, care este negociat în prezent la Bruxelles, dacă autorităţile de peste ocean nu rezolvă favorabil problema vizelor pentru cetăţenii din ţările lor.

Eurodeputatul român Sebastian Bodu (Partidul Popular European), împreună cu un liberal bulgar şi un socialist ceh, au transmis o scrisoare premierului Canadei, Stephen Harper, prin care îi reamintesc că ţara sa este în negocieri cu UE pentru acordul comercial de liber schimb, care ar putea fi blocat în PE dacă cetăţenii europeni cărora în prezent li se cer vize nu vor beneficia de un alt regim. 

„Nu este exclusă blocarea votului"

„Sperăm că problema vizelor va fi rezolvată până ce acordul va ajunge în plenul legislativului european, spre a fi aprobat prin vot. Altfel, nu este exclusă o blocare a votului în Parlamentul European din partea celor 70 de eurodeputaţi ai celor trei state membre, în condiţiile în care numărul minim de voturi care pot forma o minoritate de blocaj este de 40", se arată arată în scrisoare. Prin acordul de liber schimb, Canada, pentru care UE ar însemna o a doua piaţă după SUA, cere ridicarea tuturor barierelor vamale, acces la achiziţii publice, netaxarea combustibilului produs în această ţară (produs prin mijloace considerate poluante de UE) şi recunoaşterea organismelor modificate genetic. Uniunea Europeană are la rândul ei interese economice în Canada. Acordul de liber schimb dintre cele două se negociază de doi ani.

„Chiar îi blocăm. Pentru ei miza e foarte mare. Ne ridicăm în primăvară 40 de deputaţi în plen şi ne opunem. Câştigăm, practic, putere de negociere. Altfel, separat, România, Bulgaria şi Cehia nu reprezintă nimic pentru Canada", a declarat Bodu, pentru „Adevărul Europa". Din cele 40 de milioane de europeni care au nevoie de vize pentru a călători în Canada, 22 de milioane sunt români.

Să pună Comisia presiune pe Canada

Euroaleşii au mai cerut în primăvara acestui an Comisiei şi Consiliului European să mărească presiunea politică asupra Canadei şi să obţină cea mai apropiată dată posibilă pentru scoaterea vizelor pentru cetăţenii cehi, bulgari şi români. Parlamentul European a votat şi o rezoluţie pe această temă. Fără prea mult efect. În urma unui scandal vizând minoritatea romă, Canada a impus din nou vize cetăţenilor cehi începând din iulie 2009. Europarlamentarii au mai cerut Comisiei să răspundă Canadei cu aceeaşi monedă şi să aplice principiul reciprocităţii în domeniul vizelor. Potrivit acestuia, în cazul Canadei, dacă aceasta introduce vize pentru cetăţeni UE, toate statele membre să poată răspunde canadienilor în acelaşi fel. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite