UE vrea să-i pună pe romi la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stoparea căsătoriilor între copii, atragerea femeilor de etnie romă la muncă, fonduri europene mai bine folosite, pedepsirea discriminării - sunt cele mai importante măsuri incluse în strategia UE pentru romi, aprobată ieri de Parlamentul European (PE), în şedinţă de plen, la Strasbourg.

Strategia UE ar trebui să aibă în vedere nevoile femeilor de origine romă, implicându-le în dezvoltarea politicilor şi stopând tradiţia căsătoriilor între copii., au susţinut eurodeputaţii. Educaţia pentru fete ar trebui de asemenea inclusă în strategie. În România au existat numeroase cazuri de căsătorii între copii de etnie romă de 12, 14 sau 15 ani. Deputaţii au mai stabilit că toţi cetăţenii romi ar trebui să fie înregistraţi în registrele de naşteri, căsătorii şi decese. Eurodeputata de etnie romă Livia Jaroka a declarat că e mare nevoie ca romii să aibă cultura muncii şi au de recuperat mult din acest punct de vedere.

Citiţi şi:

De ce nu-şi declară romii etnia

În zone dezavantajate, două generaţii de romi cresc fără să-şi vadă părinţii mergând la lucru. Am văzut, ca antropolog, cât de multe depind de femei: acestea se sigură că există mâncare pe masă în fiecare zi şi că drepturile copiilor lor sunt respectate. Susţinerea femeilor este unul dintre elementele cheie ale strategiei. Trebuie să ne asigurăm că nu mai au loc căsătorii forţate, trebuie să combatem traficul şi drogurile", a spus Jaroka. Strategia va condamna discriminarea romilor mai ales că unii dintre deputaţi au susţinut că ei au fost supuşi unor astfel de tratamente din partea unor state membre. În vara anului trecut, Comisia Europeană a intrat într-o polemică dură cu Franţa, care a decis amprentarea romilor şi expulzarea lor.

Bani şi control

Comisia pentru libertăţi civile a cerut alocarea unor fonduri pentru a susţine strategia pentru romi şi a arătat că e nevoie de organisme UE pentru a asigura o finanţare comunitară care să ajute iniţiativele locale şi să raporteze la timp folosirea deficitară a fondurilor. Plenul Parlamentului va vota strategia pentru integrarea romilor în luna martie. Comisia Europeană este aşteptată să-şi prezinte propunerea în aprilie, iar Consiliul European (statele membre) ar trebui să adopte strategia la reuniunea din 24 iunie. Integrarea romilor este una dintre priorităţile preşedinţiei maghiare a UE. 

“Trebuie să ne asigurăm că nu mai au loc căsătorii forţate."
Livia Jaroka Eurodeputat de etnie romă

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite