UPDATE UE şi FMI amână până în octombrie tranşa de 8 miliarde de euro pentru Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncke, a anunţat vineri că în octombrie UE, BCE şi FMI vor decide eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumutul acordat GrecieI.

Tranşa de 8 miliarde de euro este necesară pentru a se evita intrarea Greciei în incapacitate de plată. Oficialii din zona euro şi FMI au amânat, recent, acordarea următoarei tranşe din preogramul de salvare, în valoare de 8 miliarde de euro, împrumut care ar fi trebuit acordat la sfârşitul acestei luni, deoarece Atena nu a reuşit să-şi reducă atingă obiectivele fiscale impuse de creditorii internaţionali.

Preşedintele Eurogrup  Jean-Claude Juncker a declarat, la reuniunea ECOFIN care a început astăzi în Polonia, că oficialii UE, BCE şi FMI au salutat "angajamentul ferm, reînnoit" al Greciei faţă de programul său de austeritate.

Negocierile privind Grecia sunt afectate şi de decizia reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, care au părăsit în urmă cu două săptămâni Atena, după ce au constatat că Grecia nu îşi va îndeplini ţintele de deficit bugetar. De atunci, Grecia a anunţat o taxă specială pe proprietate, cu ajutorul căreia guvernul speră să mai reducă deficitul.

Grecia nu mai are bani decât până în octombrie

Înecată în datorii, Grecia mai are bani să funcţioneze până luna viitoare, a declarat la începutul acestei săptămâni ministrul grec de finanţe care a adăugat că este aboslut necesar ca ţara sa să se califice pentru următoarea tranşă din împrumutul de salvare convenit cu UE şi FMI, a transmis Reuters. Filippos Sachinidis a confirmat astfel observaţii anterioare ale oficialilor greci, făcute sub anonimat, şi care au semnalat problemele grave de lichidităţi cu care se confruntă economia ţării. 

"Avem spaţiu de manevră până în octombrie", a declarat Sachinidis într-un interviu la postul de televiziune Mega, răspunzând unor întrebări legate de capacitatea Guvernului grec de a plăti  salariile şi pensiile. "Încercăm să ne asigurăm ca statul poate continua să funcţioneze fără probleme", a adăugat el.

SUA preocupată de criza din zona euro

Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din statele europene se întâlnesc vineri și sâmbătă în Polonia, în cadrul ECOFIN, pentru o nouă încercare de găsi soluţii pentru criza euro. Rezultatul întâlnirii lor va transmite un "puternic mesaj politic", spun europarlamentarii.

Moderatorul discuției va fi Jan Vincent-Rostowski, ministrul de finanțe al Poloniei, țară care deține președinția rotativă a UE. Vincent-Rostowski a declarat miercuri, în Parlamentul European, că Europa "nu va putea supraviețui" dacă euro se prăbușește:

La discuţiile din Polonia despre zona euro a venit şi Timothy Geithner, secretarul trezoreriei SUA. "Prezența secretarului trezoreriei SUA la discuțiile din Polonia arată cât de serioasă a devenit situația," spune Sony Kapoor, expert al Re-define, un think-tank economic, citat de publicația European Voice.

Aveți grijă cum vorbiți despre Grecia!

Subiectul cel mai aprins de pe masa discuțiilor de astăzi este Grecia. Ministrul german de economie Philipp Rösler a avertizat, săptămâna aceasta, că guvernul german nu mai exclude un faliment „organizat" al Greciei pentru a salva moneda euro. Declarația lui Rösler a înfuriat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care a atras recent atenția asupra faptului că "trebuie să fim foarte atenți la ce cuvinte folosim". Aceasta a spus că un faliment al Greciei "ar avea efecte domino imediate" și, în urma unei conferințe telefonice cu președintele francez Nicolas Sarkozy și premierul grec George Papandreou (14 septembrie) aceasta a decis că "locul Greciei este în zona euro".

Cele două importante economii europene și-au reiterat în ultimele zile sprijinul față de Grecia, într-un moment în care speculațiile zilnice generează "critici, prăbușiri, vindecări miraculoase," care dezorienteză piețele financiare și cetățenii europeni, a spus Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene.

Acesta, împreună cu restul liderilor de la Bruxelles, a cerut statelor din zona euro să implementeze "cu efect imediat" deciziile asupra cărora au căzut de acord la ultimul summit al zonei euro (21 iulie). Piețele financiare au continuat, însă, să o ia razna, în ciuda declarațiilor, promisiunilor și acordurilor încheiate pe 21 iulie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite