UE risipeşte miliarde de euro în Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectele europene de ajutor finanţează lecţii de dans sau capriciile dictatorilor africani. Curtea de conturi a UE a criticat Bruxelles-ul pentru că nu a verificat care este impactul celor 16 miliarde de euro cheltuite anual pentru ajutoare.

Bugetul pentru ajutoare al UE, de circa 16 miliarde de euro, finanţează regimuri corupte şi proiecte fără rezultat, arată un raport publicat ieri de organizaţia  "Open Europe", din Bruxelles.  În Burkina Faso, instructorii belgieni predau  oamenilor lecţii de dans, prin proiectul "Dansez, deci exist". "Dacă muzica sa mişcă, Africa se va mişca şi ea", spun organizatorii.

În Sierra Leone, un depozit de medicamente construit din fonduri de ajutor, pentru a găzdui farmaciştii şi a distribui medicamente gratuite, a fost lăsat în paragină şi e folosit pe post de WC. În Mali, UE a dat 10 milioane de euro unui centru de consiliere pentru imigranţi, care îi învaţă pe oameni cum să găsească joburi în Europa. Centrul a găsit de lucru pentru şase oameni în trei ani.  Turcia, o ţară relativ bogată, e principala destinaţie a ajutoarelor, primind 565 de milioane de euro pe an.

Bani aruncaţi în sisteme corupte

Curtea de conturi a UE  a criticat Bruxelles-ul pentru că nu a verificat care e impactul ajutoarelor. Auditorii au afirmat că Bruxelles-ul a ales proiectele la întâmplare, estimând necesităţile unei ţări, iar regimurile corupte şi dictatoriale  primesc sume mari de bani prin simpla completare a unor documente. Malawi - ţară în care homosexualii pot fi condamnaţi la 14 ani de închisoare - va primi 509 milioane de euro în cinci ani.

Preşedintele ţării, Bingu Mutharika, şi-a cumpărat un avion la scurt timp după ce a primit o tranşă din bani. Uganda primeşte 465 milioane de euro eşalonaţi pe cinci ani. Preşedintele Yoweri Museveni (67 de ani), care şi-a făcut campanie cu un poster care îl înfăţişa drept Rambo, şi-a cumpărat şi el un avion. În plus, şi-a construit o reşedinţă luxoasă, de 114 milioane de euro, în timp ce majoritatea populaţiei trăieşte în sărăcie.

Birocraţie şi campanii de imagine

„A arunca bani într-un sistem foarte corupt şi a pretinde că ajuţi cetăţenii e o irosire a resurselor publice", a declarat Robert Lugolobi, directorul pentru Uganda al organizaţiei „Transparency International". Alte fonduri donate de UE sunt înghiţite de birocraţie şi de campaniile de publicitate. Agenţia de comunicare Tipik, din Bruxelles, a primit 505.000 euro pentru campanii de ajutor.

Din aceşti bani, 91.000 de euro au fost folosiţi pentru organizarea unui concurs muzical intitulat "Lupt cu sărăcia", în care competitorii erau încurajaţi "să se alăture luptei noastre prin muzică". „Ajutoarele pentru dezvoltare pot avea un impact real, dar bugetul UE suferă din cauza contabilităţii defectuoase, a birocraţiei inutile. Mai puţin de jumătate din banii cheltuiţi ajung la oamenii cei mai săraci", a declarat Stephen Booth, directorul de cercetare al "Open Europe".  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite