UE ne dă undă verde pentru ministerul fondurilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsura e bine văzută, în contextul în care România are una dintre cele mai mici rate de absorbţie. România încearcă să imite Bulgaria prin înfiinţarea unui minister al Fondurilor europene. Între timp, Sofia îşi aduce experţi străini.

Ideea înfiinţării unui unui minister care să se ocupe exclusiv de absorbţia fondurilor europene, discutată la începutul acestei săptămâni în coaliţia guvernamentală de la Bucureşti, găseşte ecouri pozitive la Bruxelles. În contextul în care România, alături de Bulgaria şi Grecia, sunt considerate state-problemă în ce priveşte absorbţia fondurilor europene, orice măsură în această direcţie este văzută la Bruxelles ca un pas înainte.

"Salutăm orice efort al autorităţilor române care ar duce la creşterea absorbţiei fondurilor europene", a declarat, pentru „Adevărul Europa", Ton van Lierop, purtătorul de cuvânt al Comisarului european pentru Politica regională, Johannes Hahn. Declaraţia trebuie văzută şi ca o încurajare, dar şi ca un semn al nemulţumirii care domneşte la Bruxelles în legătură cu performanţele României, Explică surse europene.

Un telefon de la comisar face minuni

La ultimul Consiliu European, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Traian Băsescu a venit la Bruxelles împreună cu premierul Emil Boc. Aceasta a fost o premieră, până acum doar preşedintele fiind un obişnuit al Consiliilor şi al diferitelor reuniuni politice, unele informale, care au loc cu ocazia Consiliilor. Potrivit mai multor surse europene, premierul Boc a avut o conversaţie la telefon cu Johannes Hahn, comisar european pentru dezvoltare regională. În urma acestei discuţii a apărut ideea potrivit căreia Guvernul de la Bucureşti ar putea nominaliza un responsabil politic pentru toate chestiunile care ţin de politica regională şi de fondurile structurale, atât pentru perioada 2007 - 2013, cât şi pentru viitorul buget, 2014-2020, care tocmai a intrat în dezbatere la Bruxelles.

În urmă cu câteva luni, după semnalele extrem de critice venite de la Comisia Europeană, executivul de la Bucureşti a făcut prima mişcare:  a trecut Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale în subordinea primului ministru şi a numit un secretar de stat în fruntea Autorităţii. „Acest pas este insuficient.  Ar fi de dorit existenţa unui  minister, cu responsabilitate politică deplină. Bulgaria a făcut această mişcare şi şi-a îmbunătăţit simţitor capacitatea de absorbţie", ne-au declarat oficiali ai Comisiei Europene.

În timp ce Bucureştiul încearcă să imite modelul bulgar, Sofia tocmai se pregăteşte pentru un nou pas important pe linia îmbunătăţirii capacităţii de absorbţie. Bulgaria a decis să angajeze experţi din instituţiile internaţionale pentru a ajuta autorităţile de la Sofia să folosească finanţările europene, a anunţat un reprezentant al ministerului care răspunde de fondurile UE, citat de Sofia Echo. Potrivit mai multor surse neoficiale, Bruxelles-ul va aproba această variantă. Se pare că un rol important în obţinerea acordului îl are comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Georgieva, din Bulgaria, fost vicepreşedinte al Băncii Mondiale, o personalitate foarte respectată la Bruxelles.

Propunere făcută şi Bucureştiului

Ideea experţilor străini a fost propusă şi autorităţilor de la Bucureşti după ce reprezentanţii Comisiei Europene au mai tras un semnal de alarmă, în urmă cu două luni, avertizând că ar trebui să vadă rezultatele unui plan de măsuri eficiente privind accelerarea absorţiei fondurilor europene până cel târziu în iunie acest an. Semnalul a fost transmis chiar de comisarul european pentru Politici regionale, Johannes Hahn. La jumătatea lunii aprilie, comisarul Hahn a spus că fondurile europene reprezintă „cei mai ieftini bani" aflaţi la dispoziţia unui stat membru, a apreciat că, în privinţa României, există o îmbunătăţire a absorbţiei banilor de la Uniunea Europeană, dar a adăugat că mai sunt încă multe de făcut.

Comisia Europeană (CE) a propus României mai multe măsuri pentru a cheltui mai repede cele aproape 20 de miliarde de euro puse la dispoziţie de UE. Comisarul Hahn a explicat, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, şi cu cel al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, care sunt „ofertele" de ajutor ale Comisiei Europene.

În primul rând, Bruxelles-ul poate trimite experţi care să ajute Bucureştiul la coordonarea planului de cheltuire a fondurilor de la Uniunea Europeană. „Dacă o putem face mai bine cu experţi ai Comisiei Europene, suntem gata să lucrăm cu aceştia şi să-i primim în echipa noastră cât mai repede posibil", a declarat Elena Udrea. „Intenţionăm să instruim oamenii care lucrează cu fondurile europene ca să obţinem standarde la nivel european. Am mai propus să avem pe cineva în Guverm care să se ocupe exculsiv cu fonduri europene. Sunt experienţe în alte ţări astfel că se justifică să ai pe cineva dedicat. Înţeleg că deocamdată este un secretar de stat numit pentru această responsabilitate", a spus Hahn.

3,4% este rata de absorbţie a fondurilor structurale în România

Bulgarii aduc experţi străini

În timp ce Bucureştiul încearcă să imite modelul bulgar, Sofia se pregăteşte pentru un nou pas important: angajarea de experţi din instituţiile internaţionale, precum Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii, pentru a ajuta autorităţile de la Sofia să folosească finanţările europene. Dacă reprezentanţii Comisiei Europene îşi vor da acordul pentru această măsură,  experţii ar trebui plătiţi din fondurile pentru asistenţa tehnică ce însoţesc programele operaţionale pe care UE a alocat bani, şi nu din alte fonduri publice. Instrumentul se află şi la îndemâna României.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite