UE pregătește o schimbare "limitată" a tratatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy
Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy

Liderii europeni se pregătesc de schimbarea "limitată" tratatelor UE pentru a asigura "convergență economică în zona euro și îmbunătățirea disciplinei fiscale", dar nu anunță organizarea unui referendum în acest sens.

"Ne vom gândi inclusiv la posibilitatea schimbării limitate a tratatelor UE," a spus astăzi (23 octombrie) președintele Consiliului European Herman Van Rompuy.

"Ideea nu este să schimbăm tratatul, ci să îmbunătățim disciplina fiscală și convergența economică," a adăugat acesta.

Întrebat dacă liderii UE iau în considerare organizarea unor referendumuri naționale în acest sens, Herman Van Rompuy a spus: "Ne vom consulta cu toate cele 27 de state membre. Am spus că ar fi o schimbare limitată a tratatelor. Nu va fi o răsturnare completă a conținutului tratatelor." Schimbări considerabile în conținutul tratatului UE ar presupune însă organizarea unui referendum.

Compunerea tratului de la Lisabona, actuala constituție a UE, a durat aproape zece ani. Redeschiderea discuțiilor privind acest tratat, prin organizarea unor referendumuri, a fost considerată "inacceptabilă" de mai mulți lideri europeni atunci când aceștia au fost nevoiți să introducă tot o serie de măsuri limitate pentru adoptarea în 2011 a mecanismului european de stabilitate.

Schimbare fără referendum

Statele membre ale UE au semnat deja, la începutul anului acesta schimbarea limitată a tratatului UE pentru introducerea unui mecanism de stabilitate european care să poată oferi asistență financiară statelor din zona euro. Noile schimbări limitate de tratat pe care le-a anunțat Van Rompuy în seara de duminică (23 octombrie) ar putea fi implementate în același mod. Ele nu ar presupune neapărat o schimbare completă a tratatului, deoarece sfera pe care o acoperă este limitată: regulile care ar urma să fie propuse fac parte din guvernanța economică a UE, se adresează convergenței economice și disciplinei fiscale și vizează numai statele din zona euro. La începutul anului 2011, Consiliul European a motivat decizia de a schimba tratatul fără a organiza referedumuri la nivel național tot prin a spune că noile măsuri sunt necesare pentru o mai strânsă coordonare a politicilor economice și bugetare ale statelor din zona euro.

Bucata de legislație care s-a schimbat din tratatul UE prin introducerea mecanismului de stabilitate  european a fost "specifică statelor membre ale căror monedă era euro", iar tratatul a fost amendat printr-o procedură de "revizuire simplificată". În textul care introducea noul mecanism de stabilitate, Consiliul European a menționat că amendamentul adus tratatului nu va afecta alte părți ale tratatului sau competențele Uniunii și ale instituțiilor sale. "Comisia se va asigura că există consistență" între viitoarele schimbări și guvernanța economică a Uniunii în zona euro și că schimbările vor respecta competențele instituțiilor Uniunii, așa cum sunt înscrise în tratat, reasigura textul Consiliului cele 27 de state din zona euro. 

Țări nedisciplinate

Schimbarea tratatelor a fost discutată în ultimele săptămâni în contextul disciplinei bugetare a statelor din zona euro, mai exact, cu referire la posibila sancționare a statelor membre care nu respectă regulile. Cancelarul Angela Merkel a spus, în timpul ultimei vizite ale sale la Comisia Europeană, că schimbarea tratatelor UE nu ar trebui să fie un subiect tabu, atât timp cât ea ar ajuta la rezolvarea problemelor actuale. Cancelarul german a refuzat însă atunci să comenteze cu privire la ce schimbări de tratate se referă, "pentru că nu este încă momentul."

"Dacă țările nu fac ce trebuie ca să fie in zona euro, nu ar trebui să excludem posibilitatea schimbării tratelor," a spus Merkel.

Premierul olandez Mark Rutte a fost mult mai direct. El a propus sancționarea aspră a statelor din zona euro care nu respectă regulile bugetare și posibilitatea ca acestea să fie excluse din zona euro."Cine vrea să facă parte din grupul celor 17, va trebui să-și respecte angajamentele și nu va putea încălca sistematic regulile. În viitor, o ultimă sancțiune ar fi ca aceste țări să fie forțate să părăsească zona euro," a spus Rutte.  

FOTO (jos): Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos 

Premierul Olandei, Mark Rutte

El a reușit să obțină sprijinul Franței și Germaniei pentru crearea unui post de comisar european pentru disciplina bugetară a statelor din zona euro. Președintele francez Nicolas Sarkozy consideră că propunerea olandeză este una "interesantă". "Credem că aceasta este o idee foarte interesantă care merită explorată," a spus președinția franceză. 

Schimbări "limitate", efect nelimitat

Ideea de comisar pentru disciplină bugetară nu ar presupune neapărat crearea unui nou post, ci atribuirea de noi responsabilități unui comisar european, care ar deveni astfel câinele de pază al bugetelor statelor din zona euro, susține președinția franceză: "Considerăm că felul în care funcționează instituțiile europene, mai ales Comisia, ar trebui adaptat zonei euro".

Rutte, de asemenea, în propunerea sa, susține respectarea regulilor "deja existente", cum ar fi Pactul pentru Creștere și Stabilitate, dar, în același timp, sancționarea aspră a statelor care nu respectă legile, ceea ce ar putea presupune chiar și excluderea lor din zona euro. În scenariul prezentat de Rutte, schimbarea tratatului, deși ar fi limitată, ar putea avea efecte puternice. "Momentan, conform tratatului UE, intrarea unei țări în zona euro este irevocabilă, iar excluderea unui stat nu este posibilă," a reafirmat Comisia Europeană în ziua în care Rutte și-a prezentat propunerea. 

Prim-ministrul olandez consideră, însă, că noua poziţie ar putea fi introdusă de către cele 17 ţări din zona euro fără modificarea tratatelor europene. "Noi credem că propunerea noastră pentru un astfel de comisar UE se poate implementa prin folosirea principiului de cooperare consolidată," a spus Rutte, referindu-se la dispoziţiile tratatului care permit unui grup de ţări să grăbească implementarea unor schimbări, în anumite domenii, fără aprobarea tuturor celor 27 de state membre ale UE, conform Euractiv.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite