VIDEO Agenda Europei: Cum vor statele UE să fie cheltuit trilionul viitorului buget şi cât de dispusă este Europa să se extindă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile pentru viitorul buget al UE care au fost în centrul discuţiilor de la sfârşitul acestei săptămâni la Bruxelles într-o conferinţă extraordinară la nivel înalt vor ajunge în Consiliul pentru Afaceri Generale care se reuneşte luni.

Ministrul român pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, se află în tabăra statelor membre care doresc bugetul propus de Comisia Europeană (1.025 de miliarde de euro) însă negocierile cu statele contributoare care vor să îngheţe cheltuielile pentru 2014-2020 la nivelul bugetului pe anul viitor se anunţă destul de dure. Miza cea mai importantă a României este bugetul pentru politica de coeziune din care îi va reveni o parte consistentă şi în următoarea „perioadă de programare". În acelaşi timp, Bucureştiul trebuie să facă anul acesta - când bugetul viitor al UE încă se mai discută - dovada că poate cheltui ceea ce UE i-a pus la dispoziţie pentru perioada 2007 - 2013 pentru a arăta că merită aceeaşi finanţare şi în următorii şapte ani.




Parlamentul European se reuneşte în mini şedinţa plenară de două zile, la Bruxelles, unde sunt programate subiecte importante pentru capitolul extindere. Serbia va fi din nou în central atenţiei pentru că europarlamentarii vor discuta paşii următori în procesul de aderare la UE, după ce Belgradul a obţinut unda verde pentru aceste negocieri o dată ce ţara a dobândit statutul de candidat la UE. Ţările din Balcani mai primesc câteva semnale pentru viitorul lor European, rapoartele pentru extinderea cu Kosovo şi Muntenegru fiind şi ele pe agenda UE. În sfârşit Turcia mai intră şi ea în dezbatere după ce o rezoluţie privind situaţia din Belarus va fi suspusă la vot.

Europarlamentarii vor discuta şi despre reglementarea pieţelor produselor derivate, după ce mai multe aprecieri legate de speculanţii de pe pieţele de capital au dus la concluzia că acestea au determinat cel puţin agravarea crizei datoriilor suverane în Europa. Raportul Troicii pe Grecia va fi prezentat marţi în plen, la fel ca şi răspunsul UE în cazul refugiaţilor din ţările terţe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite