UE: „Suspendarea din Schengen nu e o opţiune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bruxelles-ul înţelege supărările Italiei şi Franţei, e de acord că regulile pentru reintroducerea controlului  la graniţe trebuie discutate, dar suspendarea  din Schengen nu este o opţiune. “Vrei să te suspenzi, trebuie să ieşi din UE”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

În timpul întâlnirii de la Roma dintre liderii Franţei şi Italia, la Bruxelles, reprezentanţii Comisiei Europene explicau răspunsurile la propunerile celor două state membre. "Nu cred că e dorinţa vreuneia dintre ţările care se întâlnesc astăzi la Roma să se suspende din Schengen. Nu discutăm de suspendare. Este oricum imposbil. Acordul Schengen este parte din tratatele de aderare la UE şi nu poţi pur şi simplu să te suspenzi. Trebuie să ieşi din UE ca să te suspenzi din Schengen", a declarat Olivier Bailly, unul dintre purtătorii de cuvânt ai CE.

Comisia Europeană a apreciat că discuţiile dintre Franţa şi Italia pe tema valului de imigranţi ilegali sunt o veste bună după disensiunile dintre cele două ţări. Reprezentanţii săi au precizat ieri că, la începutul lunii mai, vor veni cu propuneri pentru situaţiile excepţionale ce pot apărea în interiorul Schengen. „Pentru Comisie, e clar că aceasta este o oportunitate pentru a rediscuta o parte din prevederile din Codul Schengen în legătură cu un posibil mecanism în care membrele să poate restabili controalele interne, de exemplu, pentru o porţiune din graniţele lor", a mai precizat Bailly.

Potrivit acestuia, fiecare dintre cele două ţări a interpretat, în mod diferit, articolul 23 care prevede cele două situaţii excepţionale în care, în interiorul Schengen, pot fi luate măsuri pentru reintroducerea controlului la frontiere. El a mai precizat că intenţia CE este de a aduce clarificări pe această temă până pe data de 4 mai, dar şi de a pregăti un mecanism prin care toate statele membre să reacţioneze împreună atunci când un stat e în dificultate.

„Comunicarea din 4 mai a Comisiei Europene pe Guvernarea Schengen este bazată pe ultimele evoluţii în cadrul UE şi la frontierele externe. Astfel, precizările se vor referi cel mai probabil la ce e de făcut atunci când o ţară nu îşi îndeplineşte condiţiile Schengen sau ce este de făcut atunci când un stat membru este pe cale să ia o decizie unilaterală. Este pentru a îmbunătăţi situaţia care s-a schimbat de-a lungul ultimilor ani. Dar nu este o iniţiativă pornită din neînţelegerile dintre Franţa şi Italia", a precizat un alt purtător de cuvânt al Comisiei, Patrizio Fiorilli.

Acordul Schengen arată că sunt două situaţii în care controlul la frontiere poate fi reintrodus în interiorul Schengen: din motive de securitate, pentru o perioadă temporară, în cazul unui eveniment sportiv de mare amploare sau dacă există ameninţări la adresa participanţilor la un summit. În aceste cazuri, statul-gazdă trebuie să informeze în prealabil Comisia Europeană şi, doar pentru o perioadă extrem de bine determinată cu o motivare justificată, se pot lua măsuri suplimentare la graniţe. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite