UPDATE 4: România a blocat drumul Serbiei spre UE până în ultimul moment. Decizia finală va fi luată de Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa de la Belgrad dă ca sigură integrarea Serbiei în UE
Presa de la Belgrad dă ca sigură integrarea Serbiei în UE

România a blocat până în ultimul moment Belgradul în negocierile din cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale de la Bruxelles care a discutat astăzi acordarea statutului de ţară candidată Serbiei. Toate capitalele europene au renunţat la obiecţii cu excepţia Bucureştiului. Preşedintele Boris Tadici a declarat astăzi la prânz că obiecţiile Bucureştiului nu sunt justificate.  

Calificată drept surprinzătoare de presa de limbă sârbă, opoziţia României şi argumentele pentru susţinerea ei nu au fost explicate de şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Cristian Diaconescu. El a anulat conferinţa de presă pe care o avea programată în Bruxelles pe motiv că trebuie să prindă avionul spre România, după ce decizia privind recomandarea acordării statutului de candidat UE Serbiei a fost blocată de Bucureşti până în ultimul moment al reuniunii. Preşedinţia daneză a anunţat însă acordul tuturor statelor membre pe Serbia şi acceptul pe recomandarea către Consiliul European de joi de a accepta Serbia ca viitor candidat la UE.

România a obţinut însă angajamentul Comisiei Europene de a monitoriza problemele şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale. "România a prezentat o declaraţie prin care a subliniat că e nevoie de rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind statutu minorităţilor naţionale din cele două ţări", se arată în poziţia oficială a României de după reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale. 

Diplomaţi şi jurnalişti străini au speculat faptul că atitudinea de forţă a României este răspunsul la blocarea de pe aderarea la Schengen. Întrebat dacă în spatele motivelor invocate de România se află de fapt frustrarea pe Schengen, ministrul danez de externe a replicat "Despre motivele din spatele argumentelor Bucureştiului le aflaţi de la România".

Candidatura Serbiei va fi decisă oficial la nivel de şefi de stat şi de Guvern în cadrul summitului european care începe joi, la Bruxelles.

Preşedintele Tadici: Sper ca Serbia să devină candidată la UE

Statutul de ţară candidată este un gest simbolic, dar care ar pune Serbia pe calea negocierilor de aderare cu UE, însă nu stabileşte nici un calendar fiind un process care poate dura ani de zile. "Sper ca mâine (n.n astăzi) Serbia să primească statutul de candidat dar ştiu că acesta este un proces de durată. Serbia merită acest statut, poporul sârb îl merită", a declarat preşedintele Serbiei, Boris Tadici, după reuniunea miniştrilor de externe de la Bruxelles şi o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Asthon.

Ministrul francez de externe Alain Juppé a spus ieri presei că există un acord, în cadrul consiliului, pentru acordarea statutului de candidat Serbiei şi a confirmat faptul că sunt şi anumite reţineri din partea diplomaţilor români şi lituanieni. Ministrul suedez şi ministrul belgian au adăugat că Serbia îndeplineşte condiţiile pentru a obţine statutul de ţară candidată la Consiliul European de la sfârşitul acestei săptămâni, notează EuObserver.

Momente cheie: autoritate pentru Priştina şi arestarea lui Mladici

Au existat două momente cheie în negocierile pentru acest statut al Serbiei. Cel mai recent este acordul Belgrad-Priştina de săptămâna trecută prin care republica separatistă Kosovo primeşte mai multă autoritate în negocierile regionale deşi Serbia nu recunoaşte independenţa acestui stat. Un alt moment foarte important pentru relaţiile Serbia -UE a fost arestarea de anul trecut a presupuşilor criminali de război Goran Hadzic şi Ratko Mladic urmare a masacrului de la Srebrenica în 1995.

Proiectul de concluzii al Consiliului pentru Afaceri Generale de astăzi remarcă faptul că Serbia a continuat să arate un angajament credibil în privinţa acordurilor regionale şi europene şi recomandă acordarea statutului de ţară candidată, scrie Financial Times.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite