UE: Gaddafi trebuie să părăsească puterea "imediat"/ Trei criterii pentru demararea unei operațiuni militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Gaddafi trebuie să renunțe la putere imediat. Nu mai este timp de pierdut, nu mai avem timp pentru ambiguități" - aceasta este cerința liderilor UE, întruniți vinerii la Bruxelles într-un summit extraordinar dedicat situației din Libia. 

În urma summitului care se desfășoară momentan la Bruxelles între toți cei 27 de șefi de stat ai UE, toți șefii de state membre au decis să-i ceară colonelului Gaddafi să se retragă de la conducerea statului, cu "efect imediat".

Cerința determinată a celor 27 de state membre vine însă la aproximativ o lună de la începerea violenței în Libia, în urma căreia au murit, conform datelor organizației Human Rights Watch, peste 6,000 de oameni.

Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European și cel responsabil pentru organizarea summitului de vineri (11 martie) a spus că cei responsabili pentru violența din Libia "vor suporta consiecințe foarte grave pentru acțiunile lor".

Trei criterii înainte de o operațiune militară

Rompuy a spus că UE examinează momentan toate opțiunile necesare asigurării securității poporului libian. O operațiune militară, susține acesta, ar putea avea loc doar în cazul în care trei criterii ar fi îndeplinite: în primul rând "este nevoie clară de așa ceva", în al doilea rând, "există bază legală pentru o astfel de acțiune" și în al treilea rând,"există și sprijin regional ferm". Cele trei condiții sunt, susține Van Rompuy, suficient de clare." Nu mai am ce adăuga, sunt trei condiții clare. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că poporul libian este în siguranță," a mai spus acesta.

Aceeași declarație a fost făcută joi (10 martie) de către secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord," Anders Fogh Rasmussen, după o întâlnire cu miniștrii apărării. Acesta a spus și că NATO a decis să-și sporească prezența navelor maritime în centrul Mediteranei, însă a fost reticent în privința unei operațiuni militare în zonă.

"Gaddafi trebuie să renunțe imediat la putere," spun liderii UE și în declarația lor scrisă.

Răspunsul UE, pachet de măsuri politice

Vorbind în timpul conferinței de presă de vineri, Rompuy a spus că măsura luată de șefii de stat europeni face parte din proiectul UE de presiuni politice și extra-politice care include și embargo-urile impuse de Comisia Europeană lui Gaddafi, familiei și apropiaților săi, atât pentru importul de arme, cât și pentru părăsirea țării.

În ultima lună, UE a impus sancțiuni Libiei, a luat apoi măsuri și mai aspre asupra colonelului Gaddafi, a ajutat la evacuarea cetățenilor europeni care au cerut să părăsească Libia și a oferit ajutor umanitar în valoare de mai multe milioane de euro, precum și promisiunea că va crea parteneriate cu Africa mai strânse și că va susține economic, politic și social tranziția spre democrație din Libia.

Însă vineri (11 martie), ar fi prima oară când toți liderii UE iau împreună o decizie "fermă" pentru rezolvarea conflictului din Libia. "Cererea ca un lider al unui stat să părăsească puterea nu este un lucru obișnuit la Bruxelles," au spus diplomați ai UE.

UE își dorește doar să asiste la tranziția către democrație a Libiei și nu va interveni până când nu este absolut necesar, și anume până când cele trei condiții transmise vineri nu sunt îndeplinite. "Scopul nostru nu este să determinăm viitorul Libiei și al poporului libian, aceasta este responsabilitatea lor până la urmă," a mai spus Herman Van Rompuy.

"Suntem aici alături de voi, suntem prezenți și gata să vă susținem," a transmis vineri libienilor Jose Manuel Barroso, președintele CE.

Principiul pe care UE îl aplică în ajutorul său pentru Libia este, spun liderii UE, "mai mult pentru mai mult". "Dacă se va dovedi că este nevoie de mai mult sprijin, vom oferi mai mult," a spus Barroso. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite