UE către Danemarca: Nu ne-ați convins că aveți nevoie de controale la granițe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danemarca nu a reușit să-și justifice, în fața Comisiei Europene, decizia de a reintroduce, de la 5 iulie 2011, controlul la granițele sale cu Germania și Suedia.

Decizia Danemarcei a îngrijorat statele vecine acesteia, o mare parte din liderii europeni, Comisia și Parlamentul European. Ideea reinstaurării controalelor permanente este în contradicție cu principiile Schengen, conform cărora cetățenii din acest spațiu comun pot circula liber, fără a arăta pașapoartele.

Danemarca a reintrodus controale la granițe fără a evalua suficient riscurile, ceea ce nu explică o astfel de măsură, au spus experții europeni care au vizitat punctele de trecere ale frontierei danezo-germane și danezo-suedeze.

Vameșii nu sunt bine informați cu privire la responsabilitățile lor, au mai observat aceștia. În plus, autoritățile daneze nu au creat un sistem special de contorizare a controalelor și nu au informat Comisia cu privire la rezultatele aplicării noii măsuri.

Danezii trebuie să introducă un sistem de monitorizare strictă, bazat pe informaţii periodice din partea autorităţilor daneze, "nefiind excluse alte vizite dacă este nevoie", a spus comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

"Din păcate, misiunea experţilor europeni nu a reuşit să ofere răspunsuri satisfăcătoare la întrebările noastre. Avem temeri legate de compatibilitatea măsurilor daneze (de a consolida controlul la granițe) cu libertăţile conferite de Tratatul UE, inclusiv cu acquis-ul Schengen. Datoria Danemarcei acum este să demonstreze, prin fapte, că gravitatea situaţiei justifică punerea în practică a controalelor care ar putea afecta exercitarea liberei circulaţii a bunurilor, serviciilor şi persoanelor la graniţele interne cu Germania şi Suedia," a mai spus Malmstrom.

Ministrul danez pentru Integrare, Soeren Pind și-a motivat decizia spunând că Danemarca a asistat, în ultimii ani, la creşterea criminalităţii transfrontaliere, iar măsurile de acum au rolul contracarării acestei probleme. "Trebuie să facem faţă unei importante criminalităţi transfrontaliere şi vrem să rezolvăm aceste probleme", a spus Pind pe 5 iulie, în ziua în care Danemarca a reintrodus controalele la granițele sale cu Suedia și Germania. "Tot ceea ce am decis va respecta regulile Schengen," a mai spus acesta.

Ostatici intereselor danezilor

Parlamentul European a respins cu vehemență decizia Parlamentului danez, luată în contextul celor peste 25,000 de imigranți ilegali sosiți în Europa din Africa de Nord, după revoluțiile "primăverii arabe".

Europarlamentarii au făcut apel la Comisia Europeană să verifice "temeinic" măsura daneză de a introduce controale la graniță. Președintele grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul a invitat Danemarca, dacă nu se răzgândește, să se retragă din spațiul comun fără granițe Schengen.

"Să restabilim controlul permanent la frontierele din Danemarca ar fi inacceptabil. Valori comune, cum ar fi piaţa unică şi libertatea de mişcare nu se mai pot promova în astfel se situații. Este imposibil să construim o Europa dacă există acest egoism naţional," spunea Daul atunci când Danemarca își anunța pentru prima oară intenția de reintroducere a controalelor la frontiere. 

"Principalele forţe politice care sprijină integrarea europeană nu trebuie să devină ostatici la forţele politice care se îngrijesc exclusiv de interesul lor propriu," a mai spus Daul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite