Cenzură în PE: Imaginile cu tragedia de la Smolensk, “retuşate” pentru a nu-i enerva pe ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografiile unei expoziţii găzduită de Parlamentul European ce avea să comemoreze un an de la tragedia de la Smolensk au apărut cu explicaţiile acoperite de plasturi din cauza unor referiri la responsabilitatea Rusiei în accidentul aviatic.

Mai mulţi europarlamentari au reacţionat şi au acuzat cenzura impusă de PE. Foarte aspru a fost eurodeputatul român, Traian Ungureanu. Alţii au spus că imaginile erau suficiente.

Pe 12 aprilie, la parterul Parlamentului European din Bruxelles, avea loc o expoziţie „Memorie şi Adevăr" dedicată victimelor tragediei aviatice de la Smolensk, în Rusia, în care preşedintele polonez Lech Kaczynski şi alţi 95 de demnitari polonezi au murit.

Povestea expoziţiei

În după amiaza zilei de 12 aprilie, Traian Ungureanu s-a numărat printre cei 50 de spectatori ai expoziţiei. Ea a fost deschisă de Jerzy Buzek, Președintele Parlamentului European, fost Prim Ministru al Poloniei și membru al Partidului Popular European, cel mai mare grup politic al Parlamentului, principala forță politică a dreptei în Europa.

Vezi aici toate fotografiile necenzurate

Discursul lui Buzek

„După referințele și reverențele cuvenite în direcția dispăruților de la Smolensk, discursul Președintelui Parlamentului European s-a încheiat. Pur și simplu. Între cei de față și în jur, pe panourile foto ale expoziției se întîmpla cu totul altceva. Ceva care cerea măcar o remarcă. Audiența a răbdat pios, în așteptarea celei mai mici aluzii la aberația vie care stăpînea expoziția. Degeaba. Președintele a rostit un discurs "normal", fără să lase impresia că deschide și patronează o farsă groasă, nu un prilej de reculegere. Toate, absolut toate fotografiile expoziției zăceau cenzurate și desfigurate pe pereți. Toate explicațiile din josul fotografilor erau acoperite și amuțite de plasturi roșii, aplicați meticulos deasupra textului. Autorul și executantul acestei decizii: Parlamentul European. Mai precis, chestorii Parlamentului. Întruniți pentru a discuta "problema", chestorii au luat în discuție organizarea expoziției și au hotărît că textele care însoțesc fotografiile nu trebuie văzute de vizitatori", scrie Traian Ungureanu pe blogul său.

Un compromis pentru a nu enerva Rusia

Reprezentanţi ai Biroului chestorilor au confirmat, pentru Adevărul Europa, că decizia de a acoperi legendele fotografiilor a fost un compromis. O plângere care reclama înaintea expoziţiei trimiterile la responsabilitatea şi vina Rusiei pentru accidentul aviatic în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Poloniei a determinat „intervenţia chestorilor". Variantele erau puţine: anularea expoziţiei, acoperirea legendelor cu texte provocatoare sau un scandal diplomatic cu Rusia. Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, nu a dorit să comenteze acuzaţiile.

Iată câteva din explicaţiile care "i-ar fi putut supăra pe ruşi"

- Cadavrele victimelor catastrofei de la Smolensk au fost aruncate de ruşi pe foi de folie şi au zăcut pe pamânt. Opinia publică s-ar fi aşteptat să fie puse în sicrie.

- Ofiţeri ruşi cercetând locul catastrofei bătătorind pamântul cu bastoane. Nu e de mirare că la o lună sau chiar la trei luni de la tragedie turişti polonezi încă mai găseau resturi umane şi bucăţi importante din avion. Asta pune la îndoială profesionalismul şi încrederea în Rusia.

- Ruşii au distrus epava avionului polonez cu excavatoarele. Cum au examinat-o mai târziu?

image

Plasturii au fost daţi jos peste noapte

„Însă opera chestorilor nu s-a încheiase cu episodul din după amiaza zilei de 12 aprilie. Spre seară, plasturii aplicați pentru o mai bună percepție a fotografiilor au fost smulși. Nu se știe de cine. Putem doar bănui că de oameni de bun simț, înfuriați de cenzura impusă de Parlamentul European Parlamentului European", mai spune Traian Ungureanu.

A învins cenzura. Şi interesele Rusiei

A doua zi însă, plasturii au fost lipiţi la loc. „Noua suprimare și al doilea căluș erau un pas înainte. Vechea generație de plasturi deficitari a fost înlocuită de plasturi negri, mult mai groși și mai trainici. Am încercat să îi smulg dar cenzorul găsise, evidnet, ce era mai nou și mai bun în materie de plasturi. Așadar, cenzura nu trebuie numai aplicată ci și reluată și apărată în Parlamentul European, prin acțiuni prompte și energice. Această înverșunare tristă spune tot despre rătăcirea morală și politică a Europei în fața Rusiei", a adăugat eurodeputatul român. Acesta declară chiar că, în Parlamentul European, ar exista un „grup" majoritar care serveşte interesele Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite