Ministrul de interne: În bătălia cu corupţia din vămi, chestorul Buda a avut o implicare deosebită/Nu e cazul să vorbim despre demiteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igaş Constantin Traian, ministrul Administraţiei şi Internelor
Igaş Constantin Traian, ministrul Administraţiei şi Internelor

Ministrul român de Interne, Traian Igaş, a declarat astăzi, la Bruxelles, după întâlnirea Consiliului JAI, că "nu sunt de actualitate modificările la nivelul conducerii centrale a Poliţiei de Frontieră".

"Apreciez, în bătălia in coruptia din vami, o implicare deosebită a chestorului Buda fără de care nu am fi putut să ajungem la rezultate", a spus Igaş.

El a adăugat că nu ia în calcul demiteri "câtă vreme nu există elemente de suspiciune sau elemente dovedite că cei de la nivel central ar fi implicaţi în aceste acte care nu ne fac cinste".

Ministrul de interne a mai spus că va contiuna reevaluarea tuturor inspectoratelor judeţene de poliţie de frontieră acolo unde au fost semnalate probleme în ultima perioadă. "Acolo unde se impun modificări, le vom face fără ezitare", a adăugat Igaş.

Ştia chestorul Ioan Buda de operaţiunea DNA?

Ioan Buda, șeful Poliției Române de Frontieră, a cărui carieră a început în Punctul de Frontieră Borș, ca ofițer operativ, în anul 1990, este acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statul de "regină" în afacerea șpăgilor colectate din vămi.

„Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi", scrie fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier, într-o scrisoare trimisă din arest, citată de ziarul Cotidianul.

Vameșul susține, potrivit sursei citate, că Ioan Buda știa că în vămi sunt ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție, care lucrează sub acoperire și și-ar fi restras protejații din vămile unde s-au făcut arestări.

„De ce credeţi că nu a vrut agentul Dora Chira să meargă pe acea tură? Pentru că acolo era ofiţerul sub acoperire, în speţă agentul Vodă Cristian. De aici tragem concluzia că Buda ştia de acţiunea DNA şi si-a retras oamenii", mai spune lucrătorul.

Sursa citată scrie că, în afară de agentul nominalizat în scrisoare, mai mulţi poliţişti de frontieră cu grad de ofiţer, "au fost detaşaţi de la Moraviţa ori au fost mutaţi în turele în care nu au operat investigatorii sub acoperire. Acest lucru s-ar fi petrecut cu două luni înainte de reţinerea celor 44 de poliţişti, din ordinul direct al chestorului Buda, şeful Poliţiei de Frontieră Române".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite