Traian Băsescu: trebuie să modificăm Constituţia pentru acordul UE. Nu suntem incapabili să contribuim la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu la summitul de criză al popularilor europeni
Traian Băsescu la summitul de criză al popularilor europeni

Liderii UE au încheiat un summit istoric în care nu au reuşit să obţină acordul tuturor statelor pe o schimbare consistentă a tratatului UE care să introducă reguli fiscale stricte pentru a preveni prăbuşirea euro. În conferinţa pe care a ţinut-o la finalul summitului, preşedintele Traian Băsescu a spus că "suntem extrem de dependenţi de ce se întâmplă în zona euro".

Care sunt cele mai importante schimbări pentru România, în opinia preşedintelui Traian Băsescu:

- Suntem extrem de dependenţi de ce se întâmplă în zona euro. Exporturile noastre sunt extrem de dependente de ce se întâmplă în zona euro. Toate acestea ne-au dat argumente suficiente ca să spunem că deşi nu suntem în zona euro suntem extrem de dependenţi de ce se întâmplă acolo.

- Cel mai târziu, în luna martie, acordul interguvernamental trebuie semnat de zona euro şi de cei care vor din zona euro

- Actul de bază este acordul interguvernamental care va fi semnat până la sfârşitul lui martie şi apoi se trece la ratificarea lui în interiorul statelor care aderă la el. Dar dacă Marea Britanie îşi modifică poziţia, rămăne deschisă varianta tratatului.

- Regulile privind deficitul bugetar trebuie introduse în Constituţie. Nu putem fi credibili altfel. Unii ar fi tentaţi să spună că e suficientă şi o lege organică.

- Toate ţările care aderă la acord trebuie să aibă pregătite mecanisme de corecţie a deficitelor. În momentul în care statul membru riscă să iasă din deficitul structural de 0,5% sau să intre în zona de deficit excesiv trebuie să aibă un program dinainte stabilit de reducere a lui.

- Euro nu e moneda unui grup de state, ci moneda UE

- Nu te mai împrumuţi cum îţi vine.Statele membre se obligă să transmită Comisiei Europene, care devine supraveghetorul acordului de guvernanţă fiscală, proiectul de împrumuturi pentru anul următor.

- România n-ar fi incapabilă să participe la Fond. Nu vreau să gândiţi că România este incapabilă să participe la un efort comun. Putem să fim solidari dacă este nevoie, cu condiţia să se aibă în vedere că nu avem un buget excedentar care să ne permită să facem cadouri. Statele membre din zona euro ar urma

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite