ADEVĂRUL EUROPA: Băsescu le-a spus liderilor europeni: A pune acum noi condiţii pe tema Schengen este inacceptabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La reuniunea PPE preşedintele Traian Băsescu a avut ocazia să discute cu cancelarul Angela Merkel
La reuniunea PPE preşedintele Traian Băsescu a avut ocazia să discute cu cancelarul Angela Merkel

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la Bruxelles, că a avut o intervenţie în Consiliul European în care a susţinut că România nu acceptă crearea de obligaţii suplimentare pe tema Schengen.

„România consideră că şi-a îndeplinit obligaţiile din tratatul de aderare, tratat care este parte a aquis-ului comunitar nu doar pentru România, cât şi pentru statele membre", a declarat Băsescu. Introducerea de condiţionalităţi noi, în ultima clipă, fără ca aceastea să fie parte a Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, a dreptului european „crează un precedent inacceptabil pentru România, dar şi pentru întreaga Uniune", a susţinut Băsescu în Consiliul European care s-a încheiat astăzi la prânz.

Şeful statului le-a spus liderilor europeni că aderarea României la spaţiul Schengen este importantă pentru români "pe deplin îndreptăţiţi să se bucure de acelaşi tratament precum semenii lor" din Uniunea Europeană şi nu pentru că aşa aleg ei ci pentru că aşa rezultă din tratatul de aderare.

Mecanismul de Verificare pe justiţie nu e în tratat

Cea mai mare supărare a preşedintelui Băsescu este însă invocarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie. Franţa, Olanda şi Germania - inclusiv lideri ai PPE din aceste ţări - au cerut amânarea aderării României la spaţiul Schengen pentru că reformele lente în justiţie ar afecta colaborarea cu poliţia - instituţie aflată în evaluare în dosarul Schengen.

„Mecanismul şi aderarea la spaţiul Schengen sunt procese diferite. Nu trebuie ca, din raţiuni politice, să prejudiciem aceste procese", a spus Băsescu. El a insistat asupra faptului că în tratatul de aderare a României la UE nu există nicio referire la mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie. "Dacă acest mecanism va fi deturnat pentru a folosi unor interese politice pe termen scurt nu sunt sigur că vom contiuna să credem că mecanismul ne ajută ci că, de fapt, el ne penalizează", le-a spus Băsescu liderilor europeni reuniţi la summitul UE.

Susţinere "reţinută" de la Bruxelles

Cu o zi înaintea Consiliului European, premierul Bulgariei, Boyko Borisov, a declarat, la reuniunea PPE de la Meise (Belgia), că va cere sprijin Parlamentului European pentru ca Bulgaria să adere la Schengen. A obţinut o oarecare susţinere a popularilor europeni, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, care a invitat "clubul îngrijoraţilor" să se ducă în cele două ţări şi să verifice cât sunt de pregătite ca să intre în "liga Schengen".

Votul decisiv pentru admiterea României şi Bulgariei la Schengen îl au statele membre, iar Franţa - cea mai puternică voce contra aderării celor două ţări - a reuşit să mărească semnificativ corul "îngrijoraţilor" - Germania şi Olanda. La aceste trei ţări se adaugă "reţinuţii" care provin din rândul ţărilor nordice. Parlamentul European are rol consulativ pe chestiune Schengen, iar Comisia Europeană este doar „consultant tehnic" însă împărtăşeşte punctul de vedere potrivit căruia dosarul tehnic nu trebuie amestecat cu verificarea pe justiţie.

URMĂREŞTE pe Adevărul EUROPA reacţia lui Băsescu la ultimele critici ale Franţei - România nu este pregătită să supravegheze graniţa de est a Europei.

Liderii celor 27 de ţări europene au participat pe 16-17 decembrie la Summitul UE unde acordul pentru introducerea unui mecanism permanent pentru a garanta stabilitatea financiară în zona euro şi implicit modificarea tratatului UE în acest sens au fost cele mai fierbinţi puncte ale dezbaterilor.

URMĂREŞTE pe Adevărul EUROPA Cum arată planul Uniunii Europene de salvare a Euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite